Antena Meniu Search
x

Video "Ziua Z" pentru definitivarea pachetul de taxe și impozite. Planul pus la cale de Marcel Ciolacu, după ultimele negocieri

Începe o săptămână decisivă pentru noile taxe si impozite. Liderii coaliţiei se vor întâlni pentru a pune la punct ultimele detalii din pachetul de măsuri fiscale. Vor fi taxe noi pentru bănci si marile companii din România - taxe prin care Guvernul speră să acopere măcar o parte din gaura de 45 de miliarde de lei din Buget. Surse politice spun că, tot în această săptămână, premierul Marcel Ciolacu și-ar putea asuma răspunderea în Parlament. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 11.09.2023, 13:37

Vezi și

"Sursele noastre spun că liderii coaliției de guvernare se vor întâlni marți pentru a definitiva pachetul de măsuri fiscale. Vor fi, practic, ultimele negocieri, ultimele reglaje la nivel politic pentru noile taxe și impozite din pachetul de măsuri fiscale și, după acest moment, ar trebui să asistăm până pe 15 septembrie la momentul când guvernul condus de Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Din acel moment Opoziția, potrivit Constituției, va avea trei zile la dispoziție să depună o moțiune de cenzură. Dacă Opoziția nu va aduna un număr suficient de voturi pentru a demite Guvernul, atunci pachetul de măsuri fiscale va fi considerat adoptat. 

Principalele taxe incluse în acest pachet de măsuri fiscale: toate băncile din România vor fi obligate să achite statului o taxă de 1% din cifra de afaceri, pe lângă impozitul de 16% din profit. Va fi practic o taxă suplimentară care, potrivit calculelor economiștilor, va aduce la buget 1 miliard de euro, adică 5 miliarde de lei. Vor fi modificări și pentru multinaționale, care vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, doar în situația în cazul impozitul pe profit de 16% va fi mai mic decât aceast procent de 1%. 

Liderii PNL au impus totuși câteva linii roșii: liberalii au insistat ca actuala cotă de TVA să rămână la 19% și să nu crească la 20% sau 21%, așa cum se discuta după negocierile cu Comisia Europeană. Impozitul de dividende va rămâne la cota de 8%, iar cota unică va rămâne la 16%", a transmis reporterul Observator Marius Gîrlașiu.

Guvernul ia la ţintă băncile şi multinaţionalele

Pe acelaşi subiect

Statul va taxa suplimentar profitul băncilor, după modelul din Italia şi Ungaria. Suprataxa va avea efect de bumerang, avertizează economiştii. Vom plăti rate mai mari, pentru că băncile vor mări dobânzile, ca să nu îşi micşoreze profitul. 

PSD și PNL s-au înţeles. Liderii coaliției au găsit soluția pentru gaura de 45 de miliarde de lei din buget. Băncile din România vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit de 16%. 

În 2020 băncile au câştigat cinci miliarde de lei, iar anul trecut, 10 miliarde. Economiştii sunt sceptici, cred că statul trebuie să găsească altă metodă să facă rost de bani, nu supraimpozitarea băncilor. Statul vrea mai mulţi bani şi de la companiile străine care au afaceri în ţara noastră. 

Cota unică de impozit pe profit va rămâne 16%, iar impozitul pe dividende, 8%. În schimb, vor exista modificări la TVA. TVA-ul pentru cluburi, săli de sport si festivaluri va creşte de la 5 la 19%. Taxa pentru panouri fotovoltaice va fi majorată de la 5 la 9%. Pe lângă toate acestea, Coaliţia vrea să impună o taxă de 10% pentru dobânda titlurilor de stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » "Ziua Z" pentru definitivarea pachetul de taxe și impozite. Planul pus la cale de Marcel Ciolacu, după ultimele negocieri