Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Decizia CCR face înconjurul planetei. Televiziunile internaționale au transmis live de la București, după anularea prezidențialelor: "Un moment seismic"

Decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale face înconjurul planetei. Statele Unite au anunţat că au încredere în instituţiile statului român, care au decis că scrutinul a fost viciat de o influenţa străină malefică. Şi Franţa, Italia şi Polonia denunţă amestecul Moscovei în procesul electoral. Singurele reacţii de nemulţumire vin din Rusia. 

de Redactia Observator

la 07.12.2024 , 20:12

Ambasadorul României în Statele Unite a explicat la televiziunea publică de ce a fost anulat rezultatul alegerilor.

"Georgescu a fost susţinut de un stat pe care NATO îl descrie drept cea mai mare ameninţare la adresa NATO şi a securităţii României, iar acel stat este Rusia. Multe lucruri ar fi fost zdruncinate dacă tipul ăsta ajungea preşedinte. O marionetă în mâinile Rusiei!", spune Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA. 

Departamentul de stat al SUA a menţionat imediat că e alături de poporul român în această situaţie fără precedent.

Vezi și

Decizia CCR, discutată în presa din toată lumea

Pe acelaşi subiect

"Poporul român este cel care îi alege pe cei care îl reprezintă. Nicio altă țară sau actor străin nu are acest drept. Statele Unite își reafirmă încrederea în instituțiile și procesele democratice din România", a scris Departamentul de stat al SUA.

În schimb, Donald Trump Junior a transmis un mesaj opus.

"Altă încercare Soros/marxistă de falsificare a rezultatului şi negare a voinţei poporului. Ea va pierde, iar ei o ştiu", a scris fiul viitorului preşedinte pe X.

"Marea Britanie rămâne un aliat ferm şi un prieten al României şi are încredere în democraţia sa", a transmis şi şeful diplomaţiei britanice.

Marile televiziuni au comentat situaţia în transmisiuni în direct de la Bucureşti.

"Unii oameni spun că este o decizie antidemocratică, că a fost motivată politic. Cu siguranţă sunt şi români îngrijoraţi de amestecul Rusiei în alegeri. Cu siguranţă! Este interesant că atât Călin Georgescu cât şi Elena Lasconi, care urmau să se confrunte duminică în turul doi al alegerilor, voiau ca alegerile să aibă loc", s-a discutat la DW News

"Decizia Curţii Constituţionale este un moment seismic, fără precedent pentru România, dar va rezona cu restul lumii pentru că este un stat membru al NATO, care pretinde că a fost atacat, că democraţia i-a fost subminată. Iar Rusia a fost numită ca agresor", spune Sky News. 

Postul de televiziune qatarez Al Jazeera a remarcat că decizia Curţii Constituţionale a schimbat radical starea de spirit a votanţilor.

Presa internațională a trimis reporteri în România

"Partidul aflat la guvernare şi susţinătorii lui văd ocazia unei reveniri, în timp ce oamenii lui Georgescu simt că le-a fost luată o victorie aflată la îndemână", postul de televiziune qatarez Al Jazeera.

Miniştrii de Externe din Franţa, Italia şi Polonia s-au declarat îngrijoraţi de amestecul Rusiei în alegeri. La Moscova, agenţia de presă Ria Novosti a comentat cu ironie că NATO a respins cu succes prima agresiune împotriva unei ţări a Alianţei.

"România a fost salvată de ursul rus fără să se tragă niciun foc. Acum, românii şi întregul Occident pot dormi liniştiţi", RIA Novosti.

Şeful Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat a Rusiei a vorbit despre o acţiune grosolană a occidentalilor. Iar oligarhul moldovean fugar Ilan Şor, citat de TASS, declară sfârșitul democrației în România după decizia CCR.

"Sunteți împotriva NATO, împotriva ajutorului militar pentru Ucraina. Ești pentru parteneriatul cu Rusia, pentru suveranitatea țării tale - asta e, nu ai nicio șansă să fii ales pe teritoriul țării asupra căreia ai control. Ceea ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu", a scris pe Telegram Ilan Șor

Publicaţia Politico, într-un articol în care vorbeşte tot despre influenţa Rusiei în anularea alegerilor prezidenţiale, se întrebă sec: "Ce naiba se întâmplă în România?"

"Poporul român este cel care îi alege pe cei care îl reprezintă. Nicio altă țară sau actor străin nu are acest drept. Statele Unite își reafirmă încrederea în instituțiile și procesele democratice din România", spune Matthew Miller - purtător de cuvânt Departament De Stat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2025 » Decizia CCR face înconjurul planetei. Televiziunile internaționale au transmis live de la București, după anularea prezidențialelor: "Un moment seismic"