MAE denunță "o interferență rusă" în timpul alegerilor: Campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a anunţat duminică seara că au fost detectate semne ale "interferenţei ruse" în procesul electoral de alegere a preşedintelui României.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a transmis duminică seară, că se văd "din nou semnele interferenţei Rusiei" în timpul alegerilor prezidenţiale aflate în desfăşurare în România. "O campanie virală de ştiri false pe Telegram şi pe alte platforme de reţele sociale are ca scop influenţarea procesului electoral", a arătat el, subliniind că autorităţile române au demontat ştirile false.
"În timpul alegerilor prezidenţiale aflate în desfăşurare în România vedem din nou semnele interferenţei Rusiei. O campanie virală de ştiri false pe Telegram şi pe alte platforme de reţele sociale are ca scop influenţarea procesului electoral", a arătat purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Ţărnea, duminică seară, într-o postare pe reţeaua X. El a adăugat că acest lucru "era de aşteptat, iar autorităţile române au demontat ştirile false".
"Tentative grave de a diviza şi mai mult societatea"
Ulterior într-un comunicat de presă, Andrei Ţărnea a transmis, cu privire la acuzaţiile de fraudare a voturilor din diaspora la al doilea tur al alegerilor pentru Preşedintele României din 2025, că postări care au devenit virale pe conturile de social media contribuie la o campanie agresivă de răspândire de ştiri false privind procesul electoral în desfăşurare din România. Ţărnea arată că actualele încercări de a discredita caracterul liber şi corect al procesului de vot şi de a provoca nemulţumire publică reprezintă tentative grave de a diviza şi mai mult societatea.
- Andrew Tate, bănuit că i-a făcut campanie electorală lui George Simion chiar în ziua alegerilor
- Candidat la prezidenţiale din Columbia, împuşcat în cap de un minor de 15 ani. Bărbatul, în stare gravă
- Candidat prezidenţial din Columbia, împuşcat în cap în timpul unui discurs. Bărbatul este în stare critică
- INSCOP: Aproape 46% dintre români cred că alegerile au fost organizate incorect. Care este profilul lor
- Cât au plătit Nicuşor Dan şi George Simion pentru campania celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
"Constatăm cu îngrijorare faptul că postări care au devenit virale pe conturile de social media contribuie la o campanie agresivă de răspândire de ştiri false privind procesul electoral în desfăşurare din România. Sunt îngrijorătoare pentru MAE în particular acelea care au scopul de a manipula opinia publică în ce priveşte votarea în străinătate", a transmis Andrei Ţărnea. Reprezentantul MAE arată că "situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât pare creată cu scopul de a submina încrederea cetăţenilor în instituţiile şi procesele democratice".
"La nivelul MAE nu au fost raportate, până la acest moment, probleme semnificative privind derularea votului în străinătate. Nu există raportări din partea diferitelor autorităţi competente: Autoritatea Electorală Permanentă, MAI etc. privind probleme în cadrul procesului de vot. Cu excepţia unor probleme izolate, legate de anumite secţii de votare, probleme care au fost gestionate prompt şi eficient de către comisiile de votare sau personalul MAE, procesul electoral din străinătate se desfăşoară neobstrucţionat", a subliniat Ţărnea.
"Actualele încercări de a discredita caracterul liber şi corect al procesului de vot şi de a provoca nemulţumire publică reprezintă tentative grave de a diviza şi mai mult societatea", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAE.
Franţa a respins acuzațiile fondatorului Telegram, Pavel Durov
Ministerul Afacerilor Externe al Franței a respins şi el categoric acuzațiile lansate de fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, care a sugerat că un guvern vest-european, indicând Parisul, ar fi cerut cenzurarea vocilor conservatoare din România. Într-un mesaj ferm, autoritățile franceze califică aceste afirmații drept complet nefondate și le consideră o tentativă de distragere "de la adevăratele amenințări de ingerință care vizează România". Franța face apel la respectarea democrației românești și reafirmă parteneriatul său solid cu România.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avertizat, duminică, privind faptul că pe TikTok sunt distribuite informaţii false cu scopul de a manipula opinia publică în contextul electoral. Aceste imagini imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de ştiri şi se afirmă în mod fals că, după câştigarea alegerilor de unul dintre candidaţi, liderii partidelor tradiţionale sunt arestaţi sau fug din ţară.
Şi Ministerul Apărării Naţionale a avertizat că pe platforma TikTok circulă un material video fals în care se susţine că militarii francezi dislocaţi în România ar fi pregătiţi să acţioneze, îmbrăcaţi în uniforme ale Jandarmeriei Române, la finalul procesului electoral, în situaţia în care un anumit candidat va fi declarat câştigător.
"Aceste informaţii sunt false şi au potenţialul de a crea confuzie în rândul cetăţenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraţioniste", a precizat MApN.
Urmăriți pe observatornews.ro LIVE TEXT cele mai importante evenimente din ziua alegerilor prezidenţiale!
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰