Antena Meniu Search
x

Video Negocieri la Palatul Victoria privind prezidenţialele. Cum se împart partidele privind organizarea alegerilor

A fost o zi plină la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu a negociat cu liderii de partide calendarul pentru alegerile prezidenţiale. Elena Lasconi, George Simion, Diana Sosoaca si liderii UDMR au discutat cu şeful Guvernului. PSD vrea ca scrutinul pentru Cotroceni să aibă loc în septembrie, idee agreată şi de preşedintele AUR. În schimb, liderii PNL cer ca noul şef al statului să fie ales în luna noiembrie, variantă susţinută de USR şi UDMR.

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 19:23

Elena Lasconi si George Simion au fost primii lideri de partid care au ajuns la Palatul Victoria. Cu gândul la data alegerilor pentru Cotroceni, Marcel Ciolacu s-a încurcat. 

"Eu din funcţia de preşedinte... de prim-ministru -  am anunţat calendarul întreg al alegerilor. 15 septembrie primul tur şi 8 decembrie alegerile generale", a declarat Marcel Ciolacu.

Senatoarea Diana Şosoacă a intrat pentru prima oară, ca lider de partid, în sediul Guvernului. Acolo a avut parte de o primire călduroasă. În timpul negocierilor, şeful Guvernului i-a taxat pe liderii PNL. Asta după ce liberalii au rupt înţelegerea iniţială cu social-democraţii de a organiza alegeri prezidenţiale în luna septembrie.

Vezi și

"A existat o decizie, asumată la momentul acela, 15 septembrie... Acum suntem în situația, totuși, să vedem un calendar asumat de toată lumea", spune Marcel Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

La rândul lor, liderii PNL au două variante pentru alegerile prezidenţiale

Liberalii ar vrea că primul tur să fie programat pe 10 sau pe 24 noiembrie. Asta înseamnă că Turul al II-lea ar putea avea loc pe data de 8 decembrie. O variantă susținută și de liderii UDMR. În acest caz, finala prezidenţială ar avea loc în aceeași zi cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

"Precampania să nu se desfășoare în luna iulie, campania să nu fie în august, când e vacanță. Susținem desfășurarea alegerilor prezidențiale la termen", a declarat Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

Dincolo de negocierile pe calendar, sefii de partide îsi fac deja planuri pentru Palatul Cotroceni. Liderul USR, Elena Lasconi, a cerut azi sustinerea PNL în cursa prezidentială.

"Să mă susțină pe mine, pentru că pe domnul Ciucă nu-l mai dezlipești din poză cu domnul Ciolacu. Au pierdut foarte mult din încrederea electoratului, au greșit de două ori in coaliția cu PSD și eu cred că este o greșeală și electoratul de drepată este dezamăgit", spune Elena Lasconi

Marcel Ciolacu, comparat de George Simion cu Lică Sămădăul

La rândul său, George Simion l-a comparat pe Marcel Ciolacu cu un personaj negativ, celebru în literatura română.

"Mi-a adus aminte premierul de un personaj, de Lică Samadaul. A anunțat premierul acestei țări de zece ori, 15 septembrie, 15 septembrie, 15 și 29 septembrie. Pot înțelege că premierul acestei tări este mincinos? Cu siguranță pot", spune George Simion

Negocierile de azi s-au încheiat cu liderii Partidului Umanist Social - Liberal. 

Consultările de la Palatul Victoria vor continua marti, atunci când sunt asteptati la negocieri liderii partidului REPER si cei din Forta Dreptei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Negocieri la Palatul Victoria privind prezidenţialele. Cum se împart partidele privind organizarea alegerilor