Portretul lui Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
Românii îşi aleg în acest an un nou preşedinte, astfel că aproape 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024, care ar urma să se desfăşoare în două tururi de scrutin. Mircea Geoană este unul din cei 14 candidaţi de pe lista alegerilor prezidenţiale 2024.
14 candidaţi îşi încearcă norocul la alegerile prezidenţiale 2024, iar printre aceştia îl regăsim şi pe Mircea Geoană, cunoscut pentru cariera sa politică, mai ales pentru candidatura sa de la prezidenţialele din 2009, atunci când a fost învins de Traian Băsescu.
Mircea Geoană este candidat independent la alegerile prezidenţiale 2024
Mircea Geoană este candidat independent la alegerile prezidențiale 2024. Asta, după ce în 2009 a candidat pentru postul de preşedinte al României din partea Partidului Social Democrat.
Scurtă biografie
- Portretul lui Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul Elenei Lasconi, candidată la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
Mircea Geoană s-a născut în București, pe 14 iulie 1958. Tatăl său, Ioan Geoană, a fost general în armata României și șef al Comandamentului Apărării Civile. Mama sa, Elena Iuliana Geoană, a fost inginer la ITB. Mircea Geoană a crescut în cartierele Cișmigiu și Domenii din București.
Mircea Dan Geoană este un politician român, fost secretar general adjunct al NATO, fost președinte al Partidului Social Românesc, formațiune pe care a fondat-o în aprilie 2015 și candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024.
De asemenea, Mircea Geoană este președintele Institutului Aspen România, o asociație non-profit, apolitică. Institutul are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Mircea Geoană a fost președintele Partidului Social Democrat din aprilie 2005 până în februarie 2010, președinte al Senatului României din decembrie 2008 până în noiembrie 2011, senator, fost Ambasador al României în SUA și Ministru de Externe în Guvernul Năstase.
Ce studii are Nicolae Ciucă
A absolvit Liceul Sf. Sava din București în 1977, unde a urmat profilul real. Apoi a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic București precum și ale Facultății de Drept din București.
A urmat cursurile "Ecole Nationale d’Administration de Paris" în 1992 precum și cursul despre Instituții Democratice al NATO. Este de asemenea doctor în economia mondială la Academia de Studii Economice din București. În perioada în care a fost ambasador al României la Washington, a urmat Programul de dezvoltare managerială al Grupului Băncii Mondiale, în cadrul Harvard Business School.
Funcţii ocupate până în prezent
Ion Diaconescu, fostul lider țărănist, a declarat că Geoană a încercat de mai multe ori să se înscrie în PNȚCD, dar acesta l-a refuzat, deoarece tatăl lui Geoană fusese general de Securitate. În 2001 devine membru al Partidului Social Democrat.
După pierderea alegerilor pentru Primăria Capitalei în 2004, a fost nominalizat candidat al PSD pentru funcția de premier, în tandem cu Adrian Năstase. După pierderea alegerilor prezidențiale de către Adrian Năstase a devenit candidat la conducerea partidului, pe care a și câștigat-o în martie 2005, într-o confruntare cu aripa conservatoare a lui Ion Iliescu. În cursa pentru președinția PSD, Mircea Geoană a întrunit 964 de voturi pentru și 541 de voturi împotrivă, iar contra-candidatul său, Ion Iliescu, a obținut 530 de voturi pentru și 975 împotrivă. Este președintele Senatului și a fost membru al CSAT (Consiliul Suprem de Apărare al Țării) până în iunie 2009, când a demisionat din această funcție.
A fost înlocuit în funcția de președinte al partidului în februarie 2010, de Victor Ponta. La data de 14 decembrie 2010, Geoană a fost sancționat de conducerea PSD cu suspendare de șase luni pentru afirmații considerate dăunătoare partidului.
La data de 2 noiembrie 2011, grupul PSD de la Senat a cerut revocarea lui Geoană din funcția de președintele Senatului.
La data de 13 noiembrie 2011, Comisia de Integritate a PSD a decis să propună excluderea lui Mircea Geoană din partid. Conflictul lui Geoană cu partidul a fost cauzat de declarațiile critice ale acestuia în cadrul Consiliul Național al PSD din octombrie 2011, de declarația că ar putea candida la președinție și de vizita în Statele Unite ale Americii la sfârșitul lui octombrie, vizită în care ar fi pozat în lider al opoziției. La data de 22 noiembrie 2011, Mircea Geoană a fost exclus din PSD.
Pe 16 martie 2012, Mircea Geoană a lansat o platformă apolitică, numită „România noastră”, cu scopul declarat de „a aduna energiile pozitive din societate pentru o Românie dezvoltată”. Din data de 3 aprilie 2012, mișcarea „România noastră” are și un „braț” politic. Acesta se numește PRODEMO și este înființat și condus de Marius Lazăr, fost membru PSD, exclus pentru că l-a criticat pe Victor Ponta.
În octombrie 2012, Mircea Geoană a revenit în PSD, iar la alegerile parlamentare din 2012 candidează pentru un nou mandat de senator, pe listele USL.
În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc, care crede într-o nouă regulă a jocului în politică, economie și societate. PSRO propune Noul Proiect de Țară, venind în întâmpinarea celor care împărtășesc alt crez ideologic.
Din 17 iulie 2019 a fost numit adjunct al secretarului general al NATO de către Jens Stoltenberg.
Ce avere are Mircea Geoană
Potrivit declaraţiei sale de avere, Mircea Geoană deţine un teren de 1000 mp în comuna Corbeanca, judeţul Ilfov, dobândit prin cumpărare în anul 2001. Cea mai mare parte a veniturilor sale provine din funcţia de Secretar General Adjunct la NATO.
În ceea ce priveşte clădirile, el are un apartament de 98 mp în Bucureşti, dobândit prin donaţie în 1988, deţinut în proporţie de 1/2, şi o clădire de 210 mp în Bucureşti, achiziţionată în 2015 prin cumpărare. Geoană are două autoturisme marca Lexus, fabricate în 2019 şi 2008, ambele dobândite prin cumpărare. De asemenea, el deţine obiecte de mobilier, icoane din lemn, sticlă şi tablouri, dobândite în 2011, evaluate la 15.000 RON, obiecte decorative din argint, cristal, bronz, porţelan şi sticlă, dobândite în 2011, cu o valoare estimată de 52.000 RON, şi bijuterii şi obiecte de cult, dobândite între 1985 şi 2024, evaluate la 350.000 RON.
În 2024, Geoană a vândut un apartament pentru suma de 220.000 Euro şi a donat un autoturism evaluat la 40.000 Euro.
La capitolul active financiare, Geoană dispune de mai multe conturi bancare, inclusiv un cont la NATO cu sold de 167.445 Euro, un cont la ING Belgia cu sold de 255.305 Euro şi conturi la BCR Romania, cu solduri în diverse valute, inclusiv 10.568 RON şi 504 Euro.
De asemenea, el deţine bonduri emise de statul român, în valoare totală de 25.000 USD, şi acţiuni la Montel Residence SRL, al cărei unic proprietar este, cu o valoare totală estimată la 702.208 RON. Veniturile anuale ale lui Mircea Geoană din funcţia de Secretar General Adjunct la NATO se ridică la 240.000 Euro. De asemenea, el obţine venituri din chirie în valoare de 45.000 RON şi pensie de la Ministerul Afacerilor Externe în valoare de 104.400 RON. Alte surse de venit includ drepturi de autor pentru o carte, în valoare de 28.771 RON, şi dividende de 25.000 RON de la Top Cont SRL, respectiv 14.500 RON de la MG International Strategic Consulting Group SRL.
Ce ştim despre familia candidatului la prezidenţiale, soţia şi cei doi copii
Mircea Geoană este căsătorit cu Mihaela Geoană (fostă Costea), de profesie arhitect, cu care are o fiică (Ana Maria) și un băiat (Alexandru). Fratele Mihaelei Geoană, Ionuț Costea, a fost președintele Eximbank.
Mihaela Geoană este Președinte a „Societății Naționale de Cruce Roșie din România” din aprilie 2007, a Fundației „Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură”, precum și a ONG-ului „Millenium for Human Rights”.
Unde locuieşte Mircea Geoană
Mircea Geoană locuiește într-o casă spaţioasă şi primitoare din Capitală, alături de soția lui, Mihaela Geoană, dar și de fiul lor, Alexandru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰