Cât au de plătit facturile cei care au stat cu aerul condiţionat pornit non-stop. Cu fiecare grad în minus, consumul a crescut cu 8%
Ne-am răcorit, acum plătim de ne trec fiorii. După zilele toride de vară în care aparatele de aer condiţionat au mers non-stop, au venit şi facturile de energie. Şi sunt chiar de câteva ori mai mari în comparaţie cu lunile precedente.
De Mădălina Chiţac la 11.09.2023, 21:03Pe timp de vară, aparatul de aer condiţionat a fost cel mai mare consumator de energie electrică dintr-o locuinţă. Răcoarea din case începe să se vadă acum în facturile care ne ard bugetul.
Cornel Bodea, Centrul Român de Energie: Trebuie să ne aşteptăm la două fenomene. Factura o să vină mai mare, pentru că înregistrăm un consum mai mare. Şi există riscul ca anumiţi consumatori să depăşească plafoanele şi să intre într-o altă zonă de plafonare.
Un client din Târgu Jiu care plătea în iunie 46 de lei şi care beneficia de plafonul de 68 de bani pe kWh, are acum de achitat peste 100 de lei, la un preţ de 80 de bani pe kWh.
Cu fiecare grad în minus setat la aerul condiţionat, consumul de energie a crescut cu 8%
- Românii, bulgarii şi spaniolii, printre europenii care au avut cele mai mari probleme cu încălzirea locuinţelor...
- "Mi-a trimis crucea şi m-a întrebat: Mami, ar putea fi semn rău?". Ultimele momente ale unuia dintre cei 5...
- Victor Ponta, despre răniţii din Crevedia: Pacienții în stare rea sunt lăsați să moară în ţară. Spitalele...
Alt cosumator din Bucureşti are, pentru august, o factură peste 300 de lei, în contextul în care în iulie avea de plătit doar 165 de lei. Şi nu sunt singurele exemple.
Corina Murafa, expert Energie: O persoană singură, care locuieşte într-un apartament cu două camere în Bucureşti, la ultimul etaj, a primit o factură de 650, aproape 700 de lei pentru luna iulie, în condiţiile în care înainte avea factură care nu depăşea 120 de lei. A folosit aerul condiţionat, asta pentru că e imposibil de stat la etajul 4. În plus, foloseşte şi boiler, pentru că n-a fost apă caldă.
Nota de plată e tot mai mare pe măsură ce am ţinut aparatul pornit mai mult timp. Într-o lună, spre exemplu, aparatul a consumat şi peste 350 de kWh.
Adi Vintilă, specialist energie: Dacă am folosi aparatul 30 de zile ţinând cont de o funcţionare de opt ore pe zi, asta ar înseamna un cost suplimentar de peste 460 de lei pe lună din bugetul nostru, cost suplimentar faţă de costul facturii pe care îl avem. 03.40 La o temperatură de 23-24 de grade Celsius.
Cu fiecare grad în minus setat la aerul condiţionat, consumul de energie a crescut cu 8%.
Peste 30% din gospodăriile din România au cel puţin un aparat de aer condiţionat. Cele mai multe locuinţe dotate cu aer condiţionat sunt în Capitală, peste 70%.
Corina Murafa, expert Energie: Acum problema care se pune este cum ajută statul aceşti consumatori. 05.57 Dacă factura de energie, circumstanţial, cum e cazul lunilor de vară, e foarte mare, venitul tău cu care rămâi ca să poţi să-ţi acoperi mâncarea şi traiul de zi cu zi e unul foarte mic.