Antena Meniu Search
x

"Mi-a trimis crucea şi m-a întrebat: Mami, ar putea fi semn rău?". Ultimele momente ale unuia dintre cei 5 muncitori ucişi de tren, în Italia

Rosalba Faraci, mama lui Michael Zanera, are 61 de ani și de cinci zile a rămas fără singurul ei fiu: „Era acolo pentru că renunţase la concediul lui de o săptămână. Avea facturi de plătit”. Tânărul este una dintre victimele tragediei din Brandizzo, unde un tren a spulberat cinci muncitori care înlocuiau şinele pe calea ferată.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 05.09.2023, 10:41

Rosalba Faraci nu-l mai are pe Michael de cinci zile, singurul ei fiu pierdut în noaptea dramatică de la Brandizzo. Nu există nicio urmă de furie în tonul vocii ei. Și nu există resentimente față de Antonio Massa, tehnicianul italian al reţelei feroviare care a dat permisiunea deschiderii liniei. Un „ok” acordat prematur, fără a avea confirmarea întreruperii liniei şi care a dus la o tragedie. Fără acel „ok”, Rosalba ştie că băiatul ei ar fi astăzi în viaţă, însă nu îşi îndreaptă degetul spre tehnicianul Rfi, ştiind că vina îl consumă deja mai mult decât ar face-o ea.

Eu nu judec pe nimeni, cu atât mai puțin pe el. Este un băiat muncitor, era acolo pentru a-şi hrăni copiii şi astăzi cred că este este un om mort pe interior. Nu îmi permit să arunc cu crucea în el. Sper că veţi privi la întreg sistemul de securitate, chiar la cei în poziţii mai înalte decât el. Sper că sacrificiul fiului meu și al celorlalți măcar nu a fost în zadar, ca lucrurile să se îmbunătățească, ca să nu mai moară nimeni ca ei”, spune ea.

Nu am ură pe Massa, nu îl pot condamna. El este doar un pion, iar în schimb ar trebui să ne îndreptăm degetul spre vârful sistemului, la starea infrastucturilor, la ritmul de lucru...”, adaugă cumnatul ei, Saverio.

Michael Zanera renunţase la concediu pentru a se întoarce la muncă

Pe acelaşi subiect

Potrivit presei din Italia, cei cinci muncitori au fost identificați ca fiind Michael Zanera (34 de ani), Giuseppe Sorvillo (43 de ani), Saverio Giuseppe Lombardo (52 de ani), Giuseppe Aversa (49 de ani), și Kevin Laganà (22 de ani).

Michael Zanera avea 34 de ani și era un sudor priceput. Viața lui, ca și cea a celor patru coechipieri ai săi, a fost distrusă miercuri, 30 august, la ora 23.47, potrivit Corriere. Numele său, după nenorocirea din Brandizzo, a fost legat pentru totdeauna de o imagine pe care el însuși o răspândise prin intermediul rețelelor de socializare cu puțin timp înainte de moarte: forma unui crucifix care a apărut în timp ce lucra cu aparatul de sudură. „Este prima dată când mi se întâmplă asta. În timp ce echilibram șina, s-a format o cruce. Dumnezeu vrea să-mi spună ceva...”, scrisese el atunci, postând fotografia.

Eu am fost prima care a văzut acea imagine. Mi-a trimis-o și m-a întrebat: «Mami, ce crezi că înseamnă? Ar putea fi semn rău?», dar i-am spus: «Nu! Vei vedea că va fi un semn bun»”, a mărturisit femeia.

Sunt amintiri care îţi taie răsuflarea. Rosalba încă mai aude vocea fiului ei din acea seară. Ultimul apel video între ei a fost la ora 20:25. Tânărul fusese la Ischia alături de cumnatul mamei care, de când i-a murit soţul – în urmă cu doi ani – i-a devenit al doilea tată. Se întorsese ulterior la muncă în ciuda faptului că avusese o săptămână de concediu, dar renunţase la ea şi se întorsese la serviciu mai devreme, pentru bani.

„Avea facturi de plătit aşa că a decis să se întoarcă la muncă mai devreme. Era extrem de muncitor, un băiat de aur”, a adăugat femeia.

Durerea unei mame care şi-a pierdut singurul copil

Femeia nu a mai avut puterea să meargă la gară în aceste zile. Autorităţile au anunţat-o că mai este var pe pământ pentru a marca zonele unde au fost găsite rămășițele, iar ea nu vrea să vadă acea dâră albă care „vorbeşte” despre moarte. Stă în casa fiului său lângă Rocky, câinele lui Michael care a înțeles fără prea multe cuvinte că nu-şi va mai vedea stăpânul niciodată. Știe, așa cum numai câinii pot ști, miroase disperarea în aer.

Nu există nici măcar un corp în fața căruia să poată plânge. Pentru Rosalba, singura modalitate de a-și recunoaște iubitul fiu a fost testul ADN. Nu a avut cu ce să îmbrace sicriul, aşa că a lăsat doar o floare. „Am pus trandafirii în zona inimii”, a adăugat Saverio, cu ochii în lacrimi.

Unchiul lui Michael a explicat de asemenea că înmormântarea tânărului va fi făcută separat, fără alte aranjamente: „Nu vrem o ceremonie comună. Vom face înmormântarea separat, pentru el, pentru că ni se pare mai corect. Fără ceremonii de stat sau solemnităţi pentru un adio iremediabil”.

Filmul tragediei din Brandizzo: 5 muncitori au murit

Cinci muncitori feroviari au fost uciși de un tren, în timp ce efectuau lucrări de întreținere peste noapte, în nordul Italiei. Paolo Bodoni, primarul din Brandizzo, a declarat agenției de presă AGI că unul dintre paramedici i-a descris tragedia de la faţa locului ca fiind „o scenă înfricoşătoare, cu rămăşiţe umane pe o lungime de 300 de metri”. El a menţionat că o anchetă este în curs de desfăşurare.

Poliția a declarat că trenul, care transporta vagoane pe linia Milano-Torino și nu era în serviciu comercial, circula cu 160 km/h când, cu puțin înainte de miezul nopții, a spulberat echipa de muncitori care înlocuia părți ale șinei de lângă Brandizzo, pe la periferia Torino, au informat agențiile de presă AGI și Ansa. Doi colegi care lucrau în apropierea şinei au reuşit să scape cu viaţă, inclusiv maistrul. Șoferul trenului a fost în stare de șoc, dar de altfel nevătămat, a informat The Guardian.

5 muncitori, spulberați de un tren de mare viteză, în Italia

O femeie din Brandizzo a declarat pentru ziarul Corriere della Sera: „Eram la barul aflat chiar în fața gării când am auzit un zgomot puternic, ca un accident, dar cu ceva care târa altceva în spate”. Ea a spus că iubitul ei a fugit să vadă ce s-a întâmplat și a văzut scena înfiorătoare. „Acum este în stare de șoc”.

RFI, care administrează rețeaua feroviară a Italiei, a confirmat cele cinci decese și a transmis condoleanțe familiilor. Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că este în contact permanent cu guvernatorul regional „în speranța de a face lumină deplină asupra incidentului cât mai curând posibil”.

Liderul CISL, a doua cea mai mare confederație sindicală din Italia, a numit accidentul „un dezgust pentru toți muncitorii italieni”. Luigi Sbarra a spus pe rețelele de socializare: „Suntem consternați. Cinci muncitori sunt morți, cinci familii – cărora le transmitem condoleanțe – au fost distruse de lipsa măsurilor de siguranță.”

Sunt supărat. Nu știu cine a greșit, dar cinci persoane omorâte nu sunt un accident. Este clar că s-a făcut o greșeală”, a mărturisit un văr al celei mai tinere victime pentru La Repubblica.

„Salvatorii mi-au spus că au fost martorii unei scene înfiorătoare, cu rămășițe umane împrăștiate pe o distanță de 300 de metri. Nu este exclus să fi existat o eroare de comunicare între echipa de la fața locului și cei care trebuiau să coordoneze lucrările pe şine. În orice caz, va trebui să așteptăm rezultatul investigațiilor”, a declarat Bodoni, primarul din Brandizzo. „Nu știu dacă 160 km/h este viteza potrivită pentru un tren care trece printr-o gară. Este un lucru la care mă gândesc ca cetățean”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » "Mi-a trimis crucea şi m-a întrebat: Mami, ar putea fi semn rău?". Ultimele momente ale unuia dintre cei 5 muncitori ucişi de tren, în Italia