Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Nu pot să zic că aştept 5.000 de lei". Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman

Vremea de afară ne cheamă la terasă, doar că lipsa de personal este un adevărat stres pentru antreprenori şi o mare nemulţumire pentru clienţi. Cea mai mare problemă este la ospătari, dar nici în bucătăriile restaurantelor nu mai are cine să ne prepare mâncarea. În Cluj, unul dintre judeţele cu cele mai mari salarii din Horeca, antreprenorii îşi fac probleme că vor închide terasele la vară. 

De la 09.04.2024, 17:35

Alexandra este în clasa a 11-a la o şcoală profesională, dar îşi doreşte o carieră în domeniul Horeca. E printre puţinii candidaţi pentru un astfel de job. Patronii localurilor se plâng de cea mai mare criză de personal din ultimii ani. 

Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman la început de drum

Alexandra Vidrean - elevă: Îmi place să servesc oamenii. Îmi place să fac mişcare, să îmi consum energia. De aceea vreau ori ajutor de bucătar, ori ospătar, ori barman. Nu pot să zic că aştept un salariu foarte mare, de 5.000 şi ceva de lei şi 2000 şi ceva e ok. Pe viitor o să mai cresc în salariu. 

Cei mai mulţi vin şi pleacă. Nici măcar antreprenorii care au fost precauţi şi s-au pregătit din timp pentru sezon nu au avut mai mult noroc. Monica a fost ospătar zeci de ani, iar acum deţine o afacere. Nu se aştepta să îi fie atât de greu să găsească angajaţi serioşi. 

Pe acelaşi subiect

Monica: Îi angajez în decembrie ca să îi pregătesc până în martie, când începe sezonul. Şi când începe sezonul pleacă. 

Probleme sunt şi în culisele restaurantelor, unde bucătarii sunt tot mai greu de găsit.

Cosmin - manager de restaurant: Noi încercăm să le oferim, în primul rând, experienţă şi să îi ajutăm să evolueze. Investim în traininguri, în cursuri. Plătim foarte bine personalul. Încercăm să îi înţelegem şi să le oferim un mediu le lucru plăcut într-o echipă proactivă.

Peste 4.000 de locuri în turism şi Horeca

Alex Prunean, reporter Observator: Peste 4000 de locuri de muncă în turism şi Horeca au fost scoase pe piaţa numai în ultima lună, pe cea mai mare platformă de angajări din ţară, clasând acest domeniu pe locul 1 la oferte. La numărul celor care caută şi aplică pentru a se angaja, domeniul ospitalităţii e abia pe locul 7. Un motiv ar fi ca 70% din angajaţii localurilor câştiga sub salariul mediu net pe economie, adica sub 4800 lei. 

Specialiştii spun că probleme în domeniu au fost dintotdeauna, dar lipsa de personal s-a acutizat după anii de pandemie.

Raimonda Boian - reprezentant Organizației Patronale Horeca Cluj: Foarte puţine persoane calificate rămân în acest domeniu, mai ales după pandemie, când multe persoane s-au reprofilat, odată cu închiderea restaurantelor şi hotelurilor. 

Bucuresti, Timis, Cluj, Brasov si Constanta sunt judeţele în care angjaţii din Horeca au cele mai mari salarii. Între 3.600 şi 4.400 lei este un salariu mediu net. Iar cele mai mici sunt în Bistriţa, Gorj şi Prahova, între 2.500 - 2.900 de lei. 

Alex Prunean

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent. ...

ospatar barman salariu cluj
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Dispar două zboruri din București către două mari orașe europene. Companiile...
Fanatik.ro
Publicat 07.09.2024
Cum să trăiești mai mult și mai bine: dormi în weekend!
spotmedia.ro
Publicat 07.09.2024
Varză tocată la borcan. Cei 7 pași de aur pe care să îi urmezi pentru ca...
Gandul
Publicat 07.09.2024
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui...
Adevărul
Publicat 07.09.2024
E posibil să faci amor dacă ești un astronaut în spațiu? O Întrebare despre...
A1
Publicat 07.09.2024
Horoscopul zilei de 8 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-și...
CaTine
Publicat 07.09.2024
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu...
spynews.ro
Publicat 07.09.2024
Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească. Concluzia...
GSP
Publicat 07.09.2024
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns...
Click.ro
Publicat 06.09.2024
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se...
Useit
Publicat 07.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA. Preda...
Redacţia.ro
Publicat 05.09.2024
SUA avertizează: „O escaladare dramatică”. Rusia a primit rachete balistice...
libertatea.ro
Publicat 07.09.2024
Divorțul dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck ar putea „deveni urât” din...
ZU
Publicat 07.09.2024
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Hello taste
Publicat 07.09.2024
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Deparinti
Publicat 07.09.2024
Mai poate continua Ciucă strategia „ostașului în slujba...
ziare.com
Publicat 07.09.2024
Angélica Rivera și José Alberto Castro apar din nou împreună. Au fost...
Happy
Publicat 06.09.2024
Intoxicația cu paracetamol: cum o recunoști și cum se tratează
Medicool
Publicat 07.09.2024
Reacţia incredibilă a lui Dan Şucu pentru Gigi Becali, când şi-a dat seama...
orangesport.ro
Publicat 03.09.2024