Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Nu pot să zic că aştept 5.000 de lei". Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman

Vremea de afară ne cheamă la terasă, doar că lipsa de personal este un adevărat stres pentru antreprenori şi o mare nemulţumire pentru clienţi. Cea mai mare problemă este la ospătari, dar nici în bucătăriile restaurantelor nu mai are cine să ne prepare mâncarea. În Cluj, unul dintre judeţele cu cele mai mari salarii din Horeca, antreprenorii îşi fac probleme că vor închide terasele la vară. 

De la 09.04.2024, 17:35
WhatsApp
Vezi și:

Alexandra este în clasa a 11-a la o şcoală profesională, dar îşi doreşte o carieră în domeniul Horeca. E printre puţinii candidaţi pentru un astfel de job. Patronii localurilor se plâng de cea mai mare criză de personal din ultimii ani. 

Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman la început de drum

Alexandra Vidrean - elevă: Îmi place să servesc oamenii. Îmi place să fac mişcare, să îmi consum energia. De aceea vreau ori ajutor de bucătar, ori ospătar, ori barman. Nu pot să zic că aştept un salariu foarte mare, de 5.000 şi ceva de lei şi 2000 şi ceva e ok. Pe viitor o să mai cresc în salariu. 

Cei mai mulţi vin şi pleacă. Nici măcar antreprenorii care au fost precauţi şi s-au pregătit din timp pentru sezon nu au avut mai mult noroc. Monica a fost ospătar zeci de ani, iar acum deţine o afacere. Nu se aştepta să îi fie atât de greu să găsească angajaţi serioşi. 

Pe acelaşi subiect

Monica: Îi angajez în decembrie ca să îi pregătesc până în martie, când începe sezonul. Şi când începe sezonul pleacă. 

Probleme sunt şi în culisele restaurantelor, unde bucătarii sunt tot mai greu de găsit.

Cosmin - manager de restaurant: Noi încercăm să le oferim, în primul rând, experienţă şi să îi ajutăm să evolueze. Investim în traininguri, în cursuri. Plătim foarte bine personalul. Încercăm să îi înţelegem şi să le oferim un mediu le lucru plăcut într-o echipă proactivă.

Peste 4.000 de locuri în turism şi Horeca

Alex Prunean, reporter Observator: Peste 4000 de locuri de muncă în turism şi Horeca au fost scoase pe piaţa numai în ultima lună, pe cea mai mare platformă de angajări din ţară, clasând acest domeniu pe locul 1 la oferte. La numărul celor care caută şi aplică pentru a se angaja, domeniul ospitalităţii e abia pe locul 7. Un motiv ar fi ca 70% din angajaţii localurilor câştiga sub salariul mediu net pe economie, adica sub 4800 lei. 

Specialiştii spun că probleme în domeniu au fost dintotdeauna, dar lipsa de personal s-a acutizat după anii de pandemie.

Raimonda Boian - reprezentant Organizației Patronale Horeca Cluj: Foarte puţine persoane calificate rămân în acest domeniu, mai ales după pandemie, când multe persoane s-au reprofilat, odată cu închiderea restaurantelor şi hotelurilor. 

Bucuresti, Timis, Cluj, Brasov si Constanta sunt judeţele în care angjaţii din Horeca au cele mai mari salarii. Între 3.600 şi 4.400 lei este un salariu mediu net. Iar cele mai mici sunt în Bistriţa, Gorj şi Prahova, între 2.500 - 2.900 de lei. 

Alex Prunean

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent. ...

ospatar barman salariu cluj
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025