Antena Meniu Search
x

Video "Nu pot să zic că aştept 5.000 de lei". Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman

Vremea de afară ne cheamă la terasă, doar că lipsa de personal este un adevărat stres pentru antreprenori şi o mare nemulţumire pentru clienţi. Cea mai mare problemă este la ospătari, dar nici în bucătăriile restaurantelor nu mai are cine să ne prepare mâncarea. În Cluj, unul dintre judeţele cu cele mai mari salarii din Horeca, antreprenorii îşi fac probleme că vor închide terasele la vară. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 09.04.2024, 17:35

Vezi și

Alexandra este în clasa a 11-a la o şcoală profesională, dar îşi doreşte o carieră în domeniul Horeca. E printre puţinii candidaţi pentru un astfel de job. Patronii localurilor se plâng de cea mai mare criză de personal din ultimii ani. 

Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman la început de drum

Alexandra Vidrean - elevă: Îmi place să servesc oamenii. Îmi place să fac mişcare, să îmi consum energia. De aceea vreau ori ajutor de bucătar, ori ospătar, ori barman. Nu pot să zic că aştept un salariu foarte mare, de 5.000 şi ceva de lei şi 2000 şi ceva e ok. Pe viitor o să mai cresc în salariu. 

Cei mai mulţi vin şi pleacă. Nici măcar antreprenorii care au fost precauţi şi s-au pregătit din timp pentru sezon nu au avut mai mult noroc. Monica a fost ospătar zeci de ani, iar acum deţine o afacere. Nu se aştepta să îi fie atât de greu să găsească angajaţi serioşi. 

Pe acelaşi subiect

Monica: Îi angajez în decembrie ca să îi pregătesc până în martie, când începe sezonul. Şi când începe sezonul pleacă. 

Probleme sunt şi în culisele restaurantelor, unde bucătarii sunt tot mai greu de găsit.

Cosmin - manager de restaurant: Noi încercăm să le oferim, în primul rând, experienţă şi să îi ajutăm să evolueze. Investim în traininguri, în cursuri. Plătim foarte bine personalul. Încercăm să îi înţelegem şi să le oferim un mediu le lucru plăcut într-o echipă proactivă.

Peste 4.000 de locuri în turism şi Horeca

Alex Prunean, reporter Observator: Peste 4000 de locuri de muncă în turism şi Horeca au fost scoase pe piaţa numai în ultima lună, pe cea mai mare platformă de angajări din ţară, clasând acest domeniu pe locul 1 la oferte. La numărul celor care caută şi aplică pentru a se angaja, domeniul ospitalităţii e abia pe locul 7. Un motiv ar fi ca 70% din angajaţii localurilor câştiga sub salariul mediu net pe economie, adica sub 4800 lei. 

Specialiştii spun că probleme în domeniu au fost dintotdeauna, dar lipsa de personal s-a acutizat după anii de pandemie.

Raimonda Boian - reprezentant Organizației Patronale Horeca Cluj: Foarte puţine persoane calificate rămân în acest domeniu, mai ales după pandemie, când multe persoane s-au reprofilat, odată cu închiderea restaurantelor şi hotelurilor. 

Bucuresti, Timis, Cluj, Brasov si Constanta sunt judeţele în care angjaţii din Horeca au cele mai mari salarii. Între 3.600 şi 4.400 lei este un salariu mediu net. Iar cele mai mici sunt în Bistriţa, Gorj şi Prahova, între 2.500 - 2.900 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » "Nu pot să zic că aştept 5.000 de lei". Ce salariu vrea Alexandra ca ospătar sau barman