Antena LIVE

Curs valutar

Sora lui Kim Jong Un atacă Kievul şi Seulul: "Câini răi crescuţi de Statele Unite"

Scandalul soldaţilor nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia pentru războiul din Ucraina continuă. În timp ce Volodimir Zelenski cere ajutorul Occidentului, nici NATO, nici SUA nu au confirmat desfăşurarea forţelor nord-coreene, dar au declarat că, dacă informaţiile ar fi adevărate, reprezintă o escaladare periculoasă a conflictului. Moscova şi Phenianul au negat informaţiile. 

De la 22.10.2024, 15:14
WhatsApp
Sora lui Kim Jong Un atacă Kievul şi Seulul Câini răi crescuţi de Statele Unite Profimedia

Coreea de Nord a negat că ar fi furnizat Rusiei trupe pentru a fi mobilizate în războiul din Ucraina, un reprezentant al Phenianului la ONU spunând că afirmaţiile Seulului în acest sens sunt un "zvon nefondat", relatează AFP. "În ceea ce priveşte aşa-numita cooperare militară cu Rusia, delegaţia mea nu simte nevoia să comenteze aceste zvonuri stereotipe nefondate", a declarat luni un reprezentant nord-coreean în cadrul unei sesiuni a Adunării Generale a ONU la New York.

Afirmaţiile Seulului "sunt menite să murdărească imaginea Republicii Populare Democrate Coreene şi să submineze relaţiile legitime, prietenoase şi de cooperare dintre două state suverane", a adăugat el.

Coreea de Sud a cerut Moscovei retregerea soldaţilor nord-coreeni

Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a reacţionat şi ea marţi publicând o declaraţie în care descrie Kievul şi Seulul drept "câini răi crescuţi de Statele Unite". Luni, Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus la Seul pentru a cere retragerea "imediată" a soldaţilor trimişi, potrivit Seulului, de Phenian pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei. "Cooperarea dintre Rusia şi Coreea de Nord (...) nu este îndreptată împotriva intereselor de securitate ale Coreei de Sud", a transmis reprezentantul diplomatic al Moscovei.

Pe acelaşi subiect

Nici NATO, nici Statele Unite nu au confirmat desfăşurarea forţelor nord-coreene, dar ambele au declarat că, dacă informaţiile ar fi adevărate, ar fi o escaladare potenţial periculoasă a conflictului ucrainean.

Aproximativ 1.500 de soldaţi din forţele speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se acomoda şi ar urma să plece pe front în curând, a declarat vineri agenţia de informaţii sud-coreeană, care se aşteaptă ca Phenianul să trimită în total aproximativ 12.000 de soldaţi. În raportul său, Serviciul naţional de informaţii sud-coreean (NIS) a publicat, de asemenea, imagini detaliate din satelit care arată, potrivit acestuia, prima desfăşurare a acestor soldaţi.

Marţi, sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a acuzat din nou Coreea de Sud că a trimis drone în capitala nord-coreeană Phenian, susţinând că punerea în scenă a unei "provocări militare" împotriva unui stat nuclear precum Coreea de Nord ar putea fi făcută doar de "nebunii din regimurile de la Seul şi Kiev". Seulul şi Kievul fac "remarci nesăbuite împotriva statelor înarmate nuclear, fără nicio capacitate de a le proba", a spus ea.

Armata sud-coreeană a negat iniţial trimiterea de drone, dar ulterior a refuzat să comenteze, chiar şi după ce Phenianul a publicat imagini cu ceea ce a susţinut că ar fi o dronă trimisă de Seul. Kim Yo Jong a declarat că ancheta Phenianului în această privinţă este încă în curs de desfăşurare şi că "adevărul din spatele provocării josnice" din partea Sudului - despre care a spus că "nu poate fi iertată niciodată" - va fi "analizat în detaliu".

Marţi, la rândul său, Seulul a "condamnat ferm" Coreea de Nord, cerând retragerea imediată a trupelor nord-coreene din Rusia. "Coreea de Nord, care a furnizat Rusiei arme militare pe scară largă şi a trimis trupe pentru a lua parte la războiul ilegal de agresiune al Rusiei în Ucraina, reprezintă o ameninţare majoră la adresa securităţii nu numai a ţării noastre, ci şi a comunităţii internaţionale", a declarat Consiliul Naţional de Securitate.

Guvernul sud-coreean "cere retragerea imediată a trupelor nord-coreene şi declară că, dacă actuala alianţă militară dintre Coreea de Nord şi Rusia continuă, nu va sta cu mâinile în sân".

Coreea de Sud ia în calcul trimiterea de ofiţeri de informaţii în Ucraina

Agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând o sursă guvernamentală, a relatat marţi că Seulul ia în considerare trimiterea unei delegaţii de ofiţeri de informaţii militare în Ucraina pentru a monitoriza desfăşurarea trupelor nord-coreene. Într-un moment în care relaţiile dintre Phenian şi Seul sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, s-a apropiat şi mai mult de Rusia, care a fost un aliat al regimului nord-coreean încă de la crearea acestuia după al Doilea Război Mondial.

Coreea de Sud şi Statele Unite susţin de mult timp că liderul nord-coreean Kim Jong Un trimite arme Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina. Liderul rus Vladimir Putin a efectuat o vizită rară la Phenian în iunie, în cursul căreia cele două ţări au semnat un tratat de apărare reciprocă. Detaliile tratatului nu au fost dezvăluite, alimentând speculaţiile cu privire la noi transferuri de arme, prin încălcarea sancţiunilor ONU împotriva Rusiei şi Coreei de Nord.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina coreea de nord coreea de sud
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în murături ca să nu se înmoaie și să rămână crocante. Un...
Fanatik.ro
Publicat 21.10.2024
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial...
spotmedia.ro
Publicat 22.10.2024
De ce unii oameni slăbesc și alții nu. Ce-au descoperit oamenii de știință
spotmedia.ro
Publicat 21.10.2024
Protecție divină pentru aceste 4 zodii, în noiembrie 2024. Vești bune pe toate...
Gandul
Publicat 22.10.2024
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie...
Adevărul
Publicat 21.10.2024
FOTO Cine este Cristina Săvulescu, nora regretatei Delia Budeanu și ce mesaj...
A1
Publicat 21.10.2024
Horoscopul zilei de 23 octombrie 2024. Leii au probleme din cauza stresului. Află...
CaTine
Publicat 22.10.2024
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce...
spynews.ro
Publicat 21.10.2024
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul...
GSP
Publicat 22.10.2024
Cu ce să stropești trandafirii la final de octombrie. Secretul pentru a ieși...
Click.ro
Publicat 22.10.2024
Țara europeană care e invadată de șerpi de peste 2 metri. Reptilele se ascund...
Useit
Publicat 22.10.2024
Cine este românca căreia Messi i-a lăsat pe mână milioane de euro
Redacţia.ro
Publicat 22.10.2024
Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect
libertatea.ro
Publicat 22.10.2024
Fanii One Direction s-au unit pentru a-l comemora pe Liam Payne. Aceștia au...
ZU
Publicat 22.10.2024
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Hello taste
Publicat 22.10.2024
4 semne că bebelușul poate fi stresat
Deparinti
Publicat 22.10.2024
Cum a trecut Al Pacino de la o avere de 50 de milioane de dolari la faliment,...
ziare.com
Publicat 22.10.2024
Thalia vorbește despre credință într-un interviu emoționant. Când și-a...
Happy
Publicat 22.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
De ce apar bufeurile la menopauză. Ce procese din organism le provoacă
Medicool
Publicat 22.10.2024