Medicii-eroi de la terapie intensivă de la Timișoara: ”N-o să abandonăm, indiferent ce ar fi”
Pentru medicii de la Terapie Intensivă, pentru care fiecare viață salvată e o victorie la limită. Ei numără bătăi de inimă și luptă pentru încă o respirație a pacienților în stare critică. Iată cum arată o zi în zona roșie a spitalelor din Timișoara.
De Redactia Observator la 19.04.2020, 20:29- Numeroși pacienți au fost vindecați la Timișoara.
- Unii medici speră să-și vadă familiile în iunie.
Între știință și miracol, pe linia fină dintre viață și moarte, luptă medicii de la Terapie Intensivă. O luptă în care niciun pas, niciun gest, niciun fir de păr nu e lăsat la voia întâmplării.
Echipa medicală care se pregătește să intre printre pacienții infectați cu COVID-19, la Spitalul de Urgență Timișoara, dă ultimele indicații.
Suntem o nouă familie
Înăuntru, în zona roșie, când vor sta față în față cu virusul mortal care a schimbat lumea, nu vor avea drept scut decât echipamentul de protecție și încurajările colegilor.
ALEXANDRU ROGOBETE, medic ATI: Este extrem de important să nu te simți singur.
MIHAI GÎNDAC, medic ATI: Este un sentiment unic, să vezi că toată lumea este alături de tine.
E o lume stranie dincolo de ușile care despart viața obișnuită de frontul COVID. O lume la care numai câțiva oameni au acces. Medicul Mihai Gîndac, de la Spitalul de de Boli Infecțioase Victor Babeș, din Timișoara, e unul dintre ei.
MIHAI GÎNDAC, medic ATI: Suntem aici șapte medici, cu 11 asistente, care acum suntem o nouă familie. De obicei, doi medici intrăm și examinăm pacienții. Avem un telefon înăuntru, transmitem în exterior și imagini și informații și poze.
Față de familia mea m-am izolat
Chiar în acest moment, peste 200 de români cu coronavirus aflați în stare foarte gravă se luptă să trăiască, în secțiile de ATI din toată țara. Cu fiecare viață recuperată, se naște o legătură de suflet între cei salvați și salvatori.
(Mihai Gîndac, medic ATI): Sunt lucruri foarte frumoase și peste timp rămân recunoscători, au impresia că le-ai redat o nouă viață, că i-ai adus, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-ai redat viața.
(Reporter): Credeți în ajutorul divin?
(Mihai Gîndac, medic ATI): Da, cred! Și cred că este o încercare asta pentru tot răul pământesc.
(Reporter): Ce vă lipsește cel mai tare în această perioadă?
(Mihai Gîndac, medic ATI): Prezența copiilor. Față de familia mea m-am izolat, într-un apartament. Mă văd cu ei ca și cu dumneavoastră, pe telefon. Mi-e dor de ei, mi-e dor de copiii mei.
(Reporter): Câți copii aveți?
(Mihai Gîndac, medic ATI): Trei!
(Reporter): Și ce vă întreabă cel mai des copiii când vorbiți cu ei?
(Mihai Gîndac, medic ATI): Abia așteaptă să se termine boala, ei așa spun. Și părinții mei care stau acasă stau în izolare. Le spun pe această cale că-i iubesc, mi-e dor de ei și nu vin să-i vizitez tocmai pentru că îi iubesc.
Totul va fi bine!
Speră să-și strângă din nou în brațe familia în iunie. Până atunci, cu toată forța și cu toată inima, medicii luptă pe același front.
(Alex Rogobete, medic ATI): Avem în mâini poate cel mai sensibil pacient critic. România este cel mai sensibil pacient critic.
(Reporter): Ce trebuie să învățăm noi din asta? Pentru că am văzut că spitalele au lipsuri, s-au făcut donații, și Fundația Mereu Aproape în această luptă, cumpărând echipamente.
(Alex Rogobete): Împreună am obținut cea mai mare Terapie Intensivă. O terapie Intensivă a solidarității.
Iar România are nevoie de terapie Intensivă. De echipamente, de specialişi şi de donații. Așa cum românii au nevoie de speranță.
”Să aibă încredere în noi, că n-o să abandonăm, indiferent ce ar fi. Cred că este rolul nostru, al medicilor și nu numai, să le spunem că totul va fi bine!”, spune medicul Mihai Gîndac.