Masa de Crăciun, adusă la comandă
O săptămămână până la Crăciun şi deja e forfotă mare. Se taie porcii, se face toba, iar cârnaţii se dau la afumat. Cine n-are timp însă trebuie să aibă doar bani de dat. Şi masa vine de-a gata. Firmele de catering lucrează la comenzi.
De Redactia Observator la 16.12.2016, 21:03O săptămămână până la Crăciun şi deja e forfotă mare. Se taie porcii, se face toba, iar cârnaţii se dau la afumat. Cine n-are timp însă trebuie să aibă doar bani de dat. Şi masa vine de-a gata. Firmele de catering lucrează la comenzi.
Cu toate că mai este până Ignat, în ferma domnului Liviu Rosz, din comuna Ulmi, Giurgiu, s-au tăiat deja 25 de porci. Trebuie să facă faţă clienţilor fideli, dar şi sutelor de comenzi venite online.
Aşa că, pentru domnul Rosz, nu este timp de pierdut. Peste două sute de kilograme de cârnaţi trebuie pregătite pană de Craciun.
Un kilogram de cârnaţi afumaţi ajunge să coste 35 de lei kilogramul. Iar un kilogram de tobă se vinde cu 30 de lei.
Sarmalele clocotesc în oală. Nu au cum să lipsească din meniul tradiţional de Crăciun. O porţie zdravănă ajunge la 50 de lei.
Pâinea de casă este abia scoasă din cuptor. Şi cum e încă post, în pauzele de gătit, mirosul te îmbie să o mănânci şi goală. Sau poate cu ceva dulceaţă din cămara cu de toate.
Iar carnea pentru lebăr este pusă la fiert cu mirodenii.
Un astfel de coş pentur o familie cu 3-4 persoane costă în jur de 400 de lei.