Antena LIVE
Video

Pescari din tată-n fiu, o meserie care nu e pentru oricine. Cine sunt cei care aduc peștele proaspăt pe mesele restaurantelor de pe litoral

O rânduială de mii de ani, păstrată din tată în fiu, la care nici gând să renunţe. Pescarii din Marea Neagră îşi duc povestea mai departe şi respectă cu sfinţenie tot ce-au învăţat încă de pe vremea când erau de-o şchioapă. O meserie grea, care nu e pentru oricine. Cu deşteptarea la patru dimineaţa, cu zile în care în plasă nu cade nimic. O echipă Observator i-a însoţit în larg şi le-a aflat secretele.

De la 24.07.2022, 20:40

Când noaptea îşi dă mâna cu ziua, sub o lună perfectă, cu pescăruşii jucându-se deasupra bărcilor şi o mare de o linişte desăvârşită, pescarii pornesc în larg. Dimineaţa lor începe la ora patru. Echipaţi bine, cu plasele atârnate de barcă şi lăzile care abia aşteaptă să fie umplute cu peşte proaspăt, oamenii mării îşi încep misiunea. 

Pentru pescari, barca este a doua casă. Îşi duc meseria din tată-fiu şi respectă cu sfinţenie tot ce au învăţat. 

Mircea Budulan, pescar: Încercăm să existăm. Dacă e vremea bună, aducem şi peşte. Dacă e furtună. 

La un kilometru şi jumătate în larg, după ce au aşezat cu migală plasele, aşteaptă. E o linişte ca de ceremonie. Nimeni nu vrea să deranjeze prada. 

Pe acelaşi subiect

Pescar: Lăsăm puţin plasa jos, facem curent! Durează, e foarte multă. 

Ca la un semn, când soarele îşi arată cupola aurie şi uneşte marea cu cerul, peştele cade în plasă. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Marele avantaj la o asemenea experienţă este faptul că acum, la 5:45, avem norocul să vedem răsăritul chiar aici în larg.

Din larg, peștele ajunge în bucătărie

Cu tolba plină cu peşte, pescarii se retrag la mal. Acum începe arta în bucătărie. În afumătoare, păstrăvul s-a odihnit sub fumul rumeguşului ars. 

Matei Datcu, pescar: Ăsta e un macrou afumat! Băgăm rumeguş.

Reporter: Cât timp a stat? 

Matei Datcu: O noapte! 

În bucătărie, începe aranjarea peştelui prins în viul nopţii. 

Matei Datcu: Acum sortăm. Ăsta, de exemplu, e hamsie! Cred că avem vreo 14 kile aici! Ăsta are gust de fructe de mare! Tot ce avem specialităţi băgăm la ciorbe! 

Plitele se înconvoaie sub bogăţia adusă din mare, iar oalele sunt doldora de bunătăţi de să te lingi pe degete. 

Bucătar: Aici facem ciorbă de storceag. Este făcută din sturion. Este diferită. Este dreasă cu ou şi smântînă. Este foarte căutată. Avem peşte pe plită, peşte prăjit. Aici avem perişoare din peşte. 

Într-un alt colţ de bucătărie, pe o plită încinsă bine, alintată cu sare, câteva bucăţi de peşte se perpelesc de zor. E ora prânzului, iar masa este plină cu tot ce are mai bun marea de oferit. 

Matei Datcu, pescar: Icre de crap, icre de ştiucă, cârnaţi de peşte, chifetele de crap, midii, hamsie, toate asortate cu sosul de Agigea. 

Mâine, la 4 dimineaţa, pescarii din tată-n fiu îşi deapănă din nou povestea. 

Ți-a plăcut acest articol?

marea neagra peste restaurant litoral
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024