Antena Meniu Search
x

Video Satul din România care a ajuns izolat de lume. Drumul cu șalupa costă 160 de lei, iar localnicii au pensii de 400 de lei

Drama oamenilor Deltei e un coşmar fără de sfârşit. Într-un protest fără precedent, Navrom şi-a tras, de ieri, toate navele la cheu, pentru că nu a mai primit bani de la stat. Practic, nu mai există serviciu public de transport în Deltă şi 10.000 de oameni rămân izolaţi. Singura lor variantă de a ajunge la civilizaţie rămân bărcile privaţilor. Apa, pâinea şi alimentele de strictă necesitate vor ajunge în localităţile dintre ape mai rar şi mai scump.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 28.06.2022, 20:12

Vezi și

Reporter: Dacă vrei să-ţi iei ceva de mâncare, sau pâine, sau alimente, cum faci mata?

FemeieCum fac? Ridic mâinile şi strig la Dumnezeu. Cum fac? Ce să fac, cui să spun?

În satul Gorgova, la o oră de mers cu barca de Tulcea, e o altă lume. Oamenii îşi duc traiul cum pot şi îşi drămuiesc pensiile de la o zi la alta. În inima Deltei, apa, pâinea, uleiul ori făina sunt alimente de lux. Ajung să coste şi de trei ori decât la oraş. De azi însă nimeni nu ştie când va sosi următorul transport.

Andreea Filip, reporter Observator: În satul Gorgova, magazinele sunt închise. Cei care aveau astfel de afaceri au pus lacătul pe ușă, pentru că prețurile au ajuns să fie de 3-4 ori mai mari ca în oraș, iar oamenii nu își mai permiteau să cumpere alimente de aici.

Pe acelaşi subiect

Mulți dintre localnicii din Gorgova sunt bătrâni și neputincioși. Cei care au pensii de 400 de lei nu îşi vor permite să meargă cu şalupa la Tulcea, adică 160 de lei dus-întors. Vaporul, cu tarif subvenţionat de stat, îi costă doar 18 lei dus-întors. De azi, însă, pasagerul nu mai pleacă din Tulcea.

Localnic: Acuma pe privat e 60, 70, 80 de lei.

Reporter: Deci e şi de opt ori mai scump! Vă permiteţi?

LocalnicNu, vai de mine, cum să ne permitem?

Reporter: Şi ce o să faceţi?

LocalnicPăi e greu, e foarte greu.

Reporter: Dacă se prelungeşte toată povestea asta, cum o să ajungi tu din toamnă la şcoală?

Adolescent: Cu bicicleta s-ar putea să mergem şi ne trece un om acolo, cu barca, Dunărea.

ReporterŞi dacă nu găsiţi om?

Adolescent: Ne întoarcem înapoi, acasă.

Localnicii au protestat pe pontonul Navromului

Înarmaţi cu pancarte, oamenii protestează pe pontonul Navromului. Nu îi aude, însă, nimeni. Aşa că se gândesc la forme mai drastice de protest.

Localnică: Mâine-poimâine am zis că ieşim cu bărcile, blocăm Dunărea şi gata, să vedem, atunci poate ne bagă cineva în seamă, nu? Ieşim toată lumea, care are bărci, care are ce-o fi având, împrumutăm de pe la alţii şi blocăm Dunărea. Aşa ceva nu se poate, nu? Să rămânem aici izolaţi complet, fără pâine, fără apă, fără alimente, fără nimic!

Navrom este companie privată şi are 10 nave de pasageri care operează în Delta Dunării. Negociază cu ministerul din poziţia de monopol şi se foloseşte de ea pentru a forţa deconturi despre care oficialii de la transporturi spun că depăşesc contractul semnat. În shimb, reprezentanţii Navrom spun că subvenţia nu mai acoperă de mult costul real cu combustibilul.

Nicolae Chichi, director Navrom: Din 1999 până astăzi, noi nu ne-am întâlnit cu o asemenea situaţie. Adică o problemă de decont faţă de cel care finanţează acest serviciu public. Noi putem să facem documente, putem să facem demersuri, dar nu putem să aducem o navă la mal. Acestea sunt activităţi superspecializate. Comandanţii de navă, căpitanii noştri, timonierii, îmi este teamă de acest lucru, vă spun cu mare, mare sinceritate, dacă oamenii, pentru nesiguranţa locului de muncă, ne părăsesc.

Ministerul a aprobat abia ieri un decont de 1,7 milioane de lei, pe care Navrom îl solicitase încă de pe data de 9 iunie. Între timp, reprezentanţii Asociației Operatorilor Navelor de Agrement și Transport Rapid au emis un comunicat prin care îi asigură pe toţi oamenii Deltei că nimeni nu va avea de suferit din cauza tragerii la cheu a vapoarelor Navrom. Nimeni care îşi permite preţurile şalupelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Satul din România care a ajuns izolat de lume. Drumul cu șalupa costă 160 de lei, iar localnicii au pensii de 400 de lei