Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Noi ce suntem? Mai rău ca în Africa" Satele rupte de lume după ce Rusia a invadat Ucraina au primit un microbuz fără scaune, bun de casat

Sunt trei luni de când am aflat povestea cruntă a oamenilor Deltei, rupţi de lume din cauza conflictului din Ucraina. În mai, statul le-a trimis un microbuz cu care să ajungă de la Periprava la Sulina. O rablă numai bună de dat la casat, a cărei repunere pe drum ar costa, probabil, mai mult decât o maşină nouă. Vapoarele merg doar ziua, dar asta se poate schimba în orice moment, dacă situaţia de peste graniţă degenerează.

de Andreea Filip

la 13.06.2022 , 17:06

Alarma antiaeriană de la Vâlcov, din Ucraina, se aude şi ziua-n amiaza mare de pe pontonul din Periprava. Noaptea e mai rău.  O, absolut, deci într-o noapte se dă curiculă şi gata. Urmează nişte raiduri, noaptea sunt drone", a declarat Cerasela Cilibon, localnică. Pentru oamenii din sat, războiul e mai departe decât posibilitatea să rămână din nou izolaţi. "Nu ştiu cât o să dureze şi cursa asta de pasageri că nu se ştie", a declarat Vasile Stefanov, localnic.

După mai bine de trei luni de restricţii, circulaţia s-a reluat pe Braţul Chilia. Oamenii din Periprava şi din împrejurimi pot ajunge aici, la Tulcea, cu această ambarcaţiune, după un drum care durează aproximativ cinci ore. "Sunt două curse de navă clasică şi două curse de catamaran. Cu navele clasice se cară şi materiale de construcţie şi alimente şi tot ce au nevoie localnicii. De la Chilia la vale nu prea mai au cu ce, doar cu bărcile să se ducă că n-au, n-au cum să meargă", a declarat Constantin Susac – comandant navă. Când localnicii au o urgenţă într-una din zilele în care nu circulă vaporul spre Tulcea, singura soluţie rămâne drumul rupt care leagă Periprava de Sulina.

De oamenii din Periprava au uitat şi autorităţile centrale şi cele locale

Vezi și

De obicei, drumurile ne duc unde vrem să ajungem, unde trebuie să ajungem. La medic, la şcoală, la serviciu... Aici, drumul duce către un loc fără speranţă. Pentru că, de oamenii din Periprava se pare că au uitat şi autorităţile centrale şi cele locale. În martie, ISU a pus la dispoziția localnicilor un microbuz.

Pe acelaşi subiect

Trei săptămâni mai târziu l-a retras, pentru că drumul plin de gropi îl distrugea. Luna trecută a venit o "donație" din partea Ministerului Finanțelor. "A venit" e mult spus, pentru că microbuzul "importat" de la Iaşi nu merge. A fost adus pe o platformă. "Noi ce suntem? Mai rău decât în Africa când se duc oamenii... barem merge autobuzul şi deasupra coşuri cu cocoşi, cu găini, dar noi am ajuns fără roţi. Vai de capul nostru, dar ce fel de donaţie e asta, doamnă?", a declarat Parascheva Stefanov, localnică.

Autoturismul care a fost donat pentru cei 700 de locuitori din Periprava şi alte patru localităţi de jur împrejur nu are nici scaune. Iar principalul motiv pentru care a fost solicitat este că oamenii din inima Deltei au nevoie să ajungă la medic. Probabil că aşa vor ajunge la medic, în genunchi.  "Atâta ... atâta se se ... un microbuz ca să aducă în Periprava, pe Sulina, adică cursa Sulina, un microbuz domne... cât costă asta?", a declarat Vasile Stefanov, localnic.

"Am zis să facem comisie de casare, ne-am încărcat cu ea ... Măcar dacă o daţi la fier vechi vă scoateţi drumul de la Iaşi până aici! Nu-l scoatem. Faceţi şi dumneavoastră socoteala... are două tone. Cât e fierul vechi? Nici nu ştiu. 70 de bani? Şi noi am plătit aproape 4.000 de lei transportul", a declarat Florin Acsenti, viceprimar C.A. Rosetti.

Primăria caută acum bani să repare microbuzul şcolar pe care îl are din 2008. Pentru drumul care nu a fost niciodată modernizat nu există fonduri. "Şi noi şi dumnealor am depus la CNI încă de anul trecut, din februarie, cereri pentru includerea în acel program de finanţare. S-a trimis documentaţia, am înţeles, la Guvern şi, de acolo, am înţeles că s-a decis că nu ar fi o situaţie de urgenţă", a declarat Antonel Pocora, primar CA Rosetti. Când nu plouă, localnicii preferă să meargă pe nisip, în paralel cu drumul.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » "Noi ce suntem? Mai rău ca în Africa" Satele rupte de lume după ce Rusia a invadat Ucraina au primit un microbuz fără scaune, bun de casat