Antena Meniu Search
x

Care sunt avantajele unei maşini electrice (Video)

Maşinile electrice ne pot oferi călătorii ieftine şi silenţioase. Condiţia este să ne planificăm din timp itinerariul, pentru că vom depinde de staţiile de încărcare.

De Redactia Observator la 21.07.2019, 11:45
Vezi și

Maşinile electrice ne pot oferi călătorii ieftine şi silenţioase. Condiţia este să ne planificăm din timp itinerariul, pentru că vom depinde de staţiile de încărcare.

Deşi costurile s-ar reduce la jumătate dacă am conduce un astfel de autoturism şi nu unul cu motor clasic, România este încă la coada clasamentului atunci când vine vorba despre infrastructură.

Reţelele de alimentare sunt dezvoltate doar în marile oraşe, iar preţurile mari de achiziţie îi ţin pe oameni departe de astfel de maşini. 

Adrian este unul dintre puţinii români care s-au încumetat până acum să plece la drum lung cu o maşină electrică. Mai exact, 1.600 de kilometri.

Este distanţa dintre Bucureşti şi Veneţia- destinaţia de vacanţă pe care a ales-o anul acesta. O astfel de călătorie este posibilă însă doar cu o planificare atentă.

Adrian Mitrea, analist auto: Am împărţit segmentul pentru această călătorie între Bucureşti-Budapesta, iar apoi Budapesta-Treviso.

În ceea ce priveşte bugetul de călătorie, cheltuielile sunt la jumătate faţă de cele pentru o maşină cu motor clasic.

Adrian Mitrea, analist auto: Am găsit multe dintre staţii gratuite până aici, aşa că am făcut aproximativ 1.600 de kilometri plătind aproximativ 100 de lei pe energia electrică până aici.

Dacă vecinii europeni sunt deja avansaţi, România duce încă lipsa unei reţele de staţii de încărcare bine puse la punct.

Pentru a fi siguri că nu rămâneţi fără energie pe traseu, este bine să consultaţi aplicaţiile mobile care vă arată care sunt cele mai apropiate puncte de încărcare.

Cristian Păsărică, reprezentantul unui dealer auto: E bine să nu depăşească o anumită limită, adică să nu o lase până se descarcă aproape de tot. Ele au o marjă de siguranţă, dar este undeva la 10-15 kilometri.

Încărcarea unei baterii obișnuite de mașină electrică poate dura între o oră și 12 ore. Această energie este suficientă pentru a parcurge între 100 și 300 km.

Costurile vor varia între zero și 78 Lei. Prin comparație, 300 de km parcurși cu o mașină cu motor clasic ar costa peste 100 de lei.

Cei mai importanţi dealeri auto din România au vândut de la începutul anului câteva zeci de astfel de maşini, mai multe faţă de anii trecuţi. Mulţi clienţi sunt interesaţi în special de programul auto Rabla Plus.

Pe şoselele din România circulă acum în jur de 4 mii de autoturisme electrice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri Auto » Care sunt avantajele unei maşini electrice (Video)