Antena Meniu Search
x

Foto Cine a fost Sir Frank Williams, legendarul fondator al Williams Racing care a murit la 79 de ani

Sir Frank Williams, fondatorul și fostul director al echipei de Formula 1 Williams Racing, a murit duminică, la vârsta de 79 de ani, potrivit BBC Sports. El a transformat echipa care îi poartă numele într-una dintre cele mai de succes din acest sport.

de Mihaela Uretu

la 29.11.2021, 16:50

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Frank Williams a fost omul care a pus bazele uneia dintre cele mai titrate echipe din istoria Formulei 1. Și-a început cariera ca șofer, în adolescență, apoi a fost mecanic. În 1966 a pus bazele legendarei echipe Williams. 

Actuala Williams Racing a cucerit nu mai puțin de nouă titluri mondiale la constructori, ultima dată în 1997. În perioada în care a lucrat la Williams, echipa a câștigat și șapte titluri de piloți și a dominat o mare parte din anii 1980 și 1990.

Printre piloţii care au concurat pentru această echipă au fost Alain Prost şi Nigel Mansell, dar şi regretatul pilot brazilian, Ayrton Senna. 

Cel mai dificil moment din carieră a fost în mai 1994, când Ayrton Senna, pilotul echipei Williams, și-a pierdut viața în urma accidentului de la Imola. Frank a fost pus atunci sub investigație, acuzat de neglijență. N-a fost găsit vinovat, iar din acel moment fiecare monopost Williams poartă imaginea lui Senna.

Pe acelaşi subiect

Într-unul din interviurile sale, Old Papa Frank a declarat că cel mai mare regret al său este că nu a reușit să îl convingă pe Michael Schumacher să concureze sub egida celor de la Williams.

În 1986, Frank a suferit un accident în Franţa în urma căruia a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Nu a renunțat însă la marea lui pasiune, Formula 1. Influența îi scăzuse treptat în ultimii ani, cedând din autoritate fiicei sale Claire. Famila Williams a renunțat definitiv la echipă în septembrie 2020,  atunci când a vândut-o fondului de investiții american Dorilton.

Într-o declarație făcută publică duminică, echipa Williams a spus: "Anunțăm cu mare tristețe că, în numele familiei Williams, echipa poate confirma moartea lui Sir Frank Williams CBE, fondator și fost director de echipei Williams Racing, la vârsta de 79 de ani. După ce a fost internat în spital vineri, Sir Frank a decedat pașnic în această dimineață (duminică, n.r.), înconjurat de familia sa. Astăzi îi aducem un omagiu mult iubitei și inspiratei noastre personalități. Frank ne va lipsi cu desăvârșire. Solicităm tuturor prietenilor și colegilor să respecte dorința de intimitate a familiei Williams în acest moment."

Nume mari din Formula 1 i-au adus un ultim omagiu lui Old Papa Frank

Președintele și directorul executiv al F1, Stefano Domenicali, i-a adus un omagiu lui Williams, pe care l-a descris ca fiind "un adevărat gigant al sportului nostru".

Domenicali a adăugat: "A depășit cele mai dificile provocări ale vieții și a luptat în fiecare zi pentru a câștiga pe circuit și în afara lui. Am pierdut un membru foarte iubit și respectat al familiei F1 și ne va lipsi foarte mult. Realizările sale incredibile și personalitatea sa vor rămâne gravate pentru totdeauna în sportul nostru. Gândurile mele sunt alături de toată familia și prietenii Williams în aceste momente triste".

Actualii piloți Williams, George Russell și Nicholas Latifi, și-au prezentat, de asemenea, omagiile.

"Sir Frank a fost o ființă umană cu adevărat minunată și îmi voi aminti mereu râsetele pe care le-am împărțit", a spus Russell.

"A fost mai mult decât un șef, a fost un mentor și un prieten pentru toți cei care s-au alăturat familiei Williams Racing și pentru atât de mulți alții."

Canadianul Latifi a adăugat: "RIP Sir Frank Williams. O veste atât de tristă. O pierdere uriașă pentru sportul nostru și pentru echipa noastră. A fost o onoare să vă reprezint numele pe scena mondială și vom continua să facem eforturi pentru a duce echipa înapoi pe grila de start."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Cine a fost Sir Frank Williams, legendarul fondator al Williams Racing care a murit la 79 de ani