Antena Meniu Search
x

Video S-au scumpit peste noapte carburanţii, ţigările, sucurile cu zahăr și vacanțele. Schimbarea care i-a nemulţumit pe mulţi: "O bătaie de joc"

An nou, scumpiri noi. De astăzi, carburanţii costă mai mult cu aproape 40 de bani pe litru, după ce a dispărut compensarea de la pompă. Şi băuturile carbogazoase vor fi mai scumpe. Şi nu sunt singurele majorări de care avem parte chiar de la 1 ianuarie. Tot de astăzi cresc mai multe taxe şi impozite

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.01.2023, 19:35

Vezi și

Prima zi din an a adus preţuri mai mari la pompă. Benzina s-a scumpit cu 36 de bani, iar motorina cu 38 de bani pe litru. Sunt majorările practicate de liderul pieţei carburanţilor. Un litru de benzină a ajuns să coste şi 6,5 lei, la unele staţii, iar unul de motorină 7,7 lei. "S-a umblat şi la accize, astfel încât, pe net, creşterea de preţ este mai mică de 50 de bani", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. Autorităţile promit că reducerea se va aplica din nou, dacă preţurile de la pompă vor continua să crească. 

Băuturi cu zahăr şi ţigări mai scumpe

Şi băuturile carbogazoase sau cele cu zahăr sunt mai scumpe. Aici TVA-ul se majorează de la 9 la 19%. Iar în HORECA, TVA-ul creşte de la 5 la 9%. Şi pe ţigări vom plăti mai mult, odată cu majorarea accizelor. "Pe cei care le consumă, probabil că îi afectează. Dar eu cred că totuşi e bine pentru sănătate", este de părere un român. "Poate este o modalitate de descurajare a celor care consumă aceste produse", crede un altul, în vreme ce altcineva protestează: "O bătaie de joc asupra noastră. Nu mi se pare normal".

"E clar că în ianuarie vom avea un puseu inflaţionist. După care sper să nu mai apară alţi factori", spune Gabriel Biriş, expert fiscal. Toate aceste scumpiri ar trebui să aducă mai mulţi bani la buget. "La nivelul anului 2024 trebuie să avem un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB", a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. 

Pe acelaşi subiect

Venituri majorate în 2023

Noul an aduce şi majorări de venituri. De la 1 ianuarie cresc salariile anumitor categorii de bugetari, cu 10%. Iar salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei brut. În plus, salariul minim din construcţie creşte până la 4.000 de lei brut. 

Şi pensiile se majorează cu 12,5%. Iar punctul de pensie va ajunge la 1.785 de lei. "Eu am o pensie de 1.600 de lei. Nu cred că vom putea acoperi inflaţia şi costurile care sunt", mărturiseşte un român. "Va fi o reducere a nivelului de trai", susţine Gabriel Biriş, expert fiscal.

Economiştii spun că anul acesta inflaţia va continua să fie ridicată şi că abia spre final de 2023 ar putea să scadă spre 10%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » S-au scumpit peste noapte carburanţii, ţigările, sucurile cu zahăr și vacanțele. Schimbarea care i-a nemulţumit pe mulţi: "O bătaie de joc"