Antena Meniu Search
x

ITP expirat? Amenda poate ajunge la câteva mii de lei. Valabilitate, acte necesare şi taxe pentru Inspecţia Tehnică Periodică

Una dintre cele mai aprige dorinţe ale oamenilor pe final de an este să-şi rezolve toate problemele de ordin financiar, pentru a intra în noul an fără datorii. Asta înseamnă, pentru mulţi dintre noi, şi că trebuie să vedem dacă avem ITP-ul expirat, respectiv dacă avem făcută la zi sau nu Inspecţia Tehnică Periodică a maşinii.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 14:58

Inspecţia Tehnică Periodică se face doar la unităţile Registrului Auto Român
Inspecţia Tehnică Periodică se face doar la unităţile Registrului Auto Român - Profimedia
  • Amenda pentru ITP expirat poate ajunge până la aproape 3.000 de lei.

În această categorie îi putem trece şi pe cei care deţin o maşină şi care fac tot posibilul pentru a fi cu Inspecţia Tehnică Periodică astfel încât să nu intre în noul an sub auspiciile pericolului de a încasa o amendă consistentă.

Pentru că dacă circulaţi cu un ITP expirat, primiţi între 9 şi 20 de puncte de penalizare, iar cum valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei, iată cum cei care circulă cu un ITP expirat pot să ajungă să scoată din buzunar aproape 3.000 de lei pentru fapta comisă.

Asta pentru că cei care circulă cu un ITP expirat se consideră că circulă fără a avea maşina înmatriculată. Iar pe lângă amenda pe care aţi avea-o de plătit, trebuie să ştiţi şi că vi se ridică plăcuţele de la maşina, dar şi talonul acesteia.

Valabilitate, acte necesare şi taxe pentru Inspecţia Tehnică Periodică. Ce faci dacă ai ITP expirat?

Pe acelaşi subiect

Maşinile de uz personal se împart în două categorii când vine vorba de Inspecţia Tehnică Periodică. Maşinile mai vechi de 12 ani au nevoie de o Inspecţie Tehnică Periodică efectuată anual, în timp ce în cazul maşinilor mai noi de 12 ani ITP-ul se poate efectua o dată la doi ani. La aceste categorii se adaugă maşinile noi, în acest caz primul ITP urmând a fi efectuat la trei ani de la prima înmatriculare.

Costurile pentru efectuarea Inspecţiei Tehnice diferă de la o unitate RAR (Registrul Auto Român) la alta şi, în principiu, variază între 100 şi 180 de lei.

Pentru efectuarea ITP-ului aveţi nevoie de certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) – original; cartea de identitate a mașinii (CIV) – în copie, dacă autovehiculul este în leasing; cartea/buletinul de identitate a persoanei care se prezintă la stația ITP. Cert este că trebuie să vă asiguraţi din timp că nu aveţi ITP-ul expirat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Auto » ITP expirat? Amenda poate ajunge la câteva mii de lei. Valabilitate, acte necesare şi taxe pentru Inspecţia Tehnică Periodică