Antena Meniu Search
x

Industria auto din România turează motoarele. Producţia de maşini este în creştere

Industria auto din România turează motoarele la maximum. În luna septembrie producţia de maşini a înregistrat o creştere de aproape 56 la sută în comparaţie cu perioada similară din 2019.

de Redactia Observator

la 21.10.2020, 15:07

Vezi și
  • Pandemia a afectat atât producția Dacia cât și activitatea de la uzina Ford.
  • În primele nouă luni ale anului, în România au fost produse în jur de 300 de mii de maşini.

Analiştii spun că avansul se datorează pe de-o parte cererii venite din Vestul Europei, dar şi pentru că la Craiova a fost lansat un nou model.

În cele două fabrici de maşini din România se lucrează acum ca-n vremurile bune. Aproape 60 de mii de autovehicule au ieşit în septembrie de pe porţile uzinelor din Craiova şi Mioveni. Semn că industria auto, cel mai important "motor" al economiei româneşti, îşi revine din şocul suferit la începutul pandemiei. 

Adrian Mitrea, analist auto: Se vede acum ca Ford produce la Craiova aproape la capacitate maxima doua modele nu doar unul. Putem să vedem ca cererea pentru mașinile mai economice din punct de vedere financiar de la Dacia a început sa își revină. 

Dintre acestea, peste 36 de mii au fost autoturisme Dacia, producătorul autohton bucurându-se de o creștere cu 23% a producției. Mare parte din producţie merge însă la export. 

Adrian Mitrea, analist auto: Orice fabrică auto performanța are această pondere de trimitere la export de 90 la sută sau peste.  Din producția românească mai puțin de 10 la sută rămâne pentru consumul intern. ​

Demarajul vine după o frână bruscă. Pandemia a afectat atât producția Dacia cât și activitatea de la uzina Ford. În primele nouă luni ale anului, în România au fost produse în jur de 300 de mii de maşini. cu 14% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2019. 

Adrian Mitrea, analist auto: Asta inseamnă că ne-am dus foarte jos ca producție – producție zero, iar de acolo lucururile au început cumva sa își revină.

Reporter: Cât de important este pentru economia românească?

Adrian Sandu, ACAROM: Dacă ținem cont că anul trecut producţia din industria auto per total, atât componente cât şi vehicule, a atins o valoare de 31 miliarde euro cifra de afaceri, considerăm că această revenire a producţiei în luna septembrie e un factor extrem de pozitiv.

Sectorul auto asigură 14 la sută din produsul intern brut al României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Industria auto din România turează motoarele. Producţia de maşini este în creştere