Industria auto din România turează motoarele. Producţia de maşini este în creştere

De Redactia Observator.
Publicat: 20.10.2020, 21:26.
Actualizat: 21.10.2020, 15:07

Industria auto din România turează motoarele la maximum. În luna septembrie producţia de maşini a înregistrat o creştere de aproape 56 la sută în comparaţie cu perioada similară din 2019.

Analiştii spun că avansul se datorează pe de-o parte cererii venite din Vestul Europei, dar şi pentru că la Craiova a fost lansat un nou model.

În cele două fabrici de maşini din România se lucrează acum ca-n vremurile bune. Aproape 60 de mii de autovehicule au ieşit în septembrie de pe porţile uzinelor din Craiova şi Mioveni. Semn că industria auto, cel mai important "motor" al economiei româneşti, îşi revine din şocul suferit la începutul pandemiei.

Adrian Mitrea, analist auto: Se vede acum ca Ford produce la Craiova aproape la capacitate maxima doua modele nu doar unul. Putem să vedem ca cererea pentru mașinile mai economice din punct de vedere financiar de la Dacia a început sa își revină.

Dintre acestea, peste 36 de mii au fost autoturisme Dacia, producătorul autohton bucurându-se de o creștere cu 23% a producției. Mare parte din producţie merge însă la export.

Adrian Mitrea, analist auto: Orice fabrică auto performanța are această pondere de trimitere la export de 90 la sută sau peste. Din producția românească mai puțin de 10 la sută rămâne pentru consumul intern. ​

Demarajul vine după o frână bruscă. Pandemia a afectat atât producția Dacia cât și activitatea de la uzina Ford. În primele nouă luni ale anului, în România au fost produse în jur de 300 de mii de maşini. cu 14% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Adrian Mitrea, analist auto: Asta inseamnă că ne-am dus foarte jos ca producție – producție zero, iar de acolo lucururile au început cumva sa își revină.

Reporter: Cât de important este pentru economia românească?

Adrian Sandu, ACAROM: Dacă ținem cont că anul trecut producţia din industria auto per total, atât componente cât şi vehicule, a atins o valoare de 31 miliarde euro cifra de afaceri, considerăm că această revenire a producţiei în luna septembrie e un factor extrem de pozitiv.

Sectorul auto asigură 14 la sută din produsul intern brut al României.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro