Antena Meniu Search
x

Video Premieră în Codul Rutier. Condiţia prin care poliţia va putea amenda şoferii pe baza filmărilor de pe camerele de bord

Schimbare importantă în Codul Rutier. Polițiștii vor putea amenda șoferii agresivi chiar și în baza unor filmări amator sau cu o cameră de bord. Este pentru prima dată când se întâmplă. Până acum, legea nu permitea acest lucru. Există însă și câteva condiții.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.07.2024 , 10:39

Discutăm despre o premieră în Codul Rutier. Poliția va accepta filmări făcute în trafic de conducători auto sau pietoni în care apar șoferi agresivi. În baza acestor imagini, ei vor putea fi sancționați. Există și câteva reguli ce trebuie respectate de cei care depun astfel de filmări ce pot fi surprinse cu telefonul sau cu o cameră de bord.

Ce trebuie să îndeplinească filmările

În primul rând, cei care transmit aceste imagini vor fi nevoiți să semneze pe proprie răspundere că imaginile sunt autentice. În caz contrar, riscă să fie sancționați chiar ei. O altă regulă este că împotriva aceluiași șofer poate fi depusă o singură plângere în 24 de ore sau cel mult trei la fiecare 15 zile. În plus, o singură persoană are voie să transmită cel mult trei plângeri pe zi din același loc, din aceeași intersecție, de exemplu, și maximum 7 plângeri în două săptămâni. Regulile au fost stabilite ca această lege să nu fie folosită drept un instrument de răzbunare între șoferi. Legea urmează să apară în Monitorul Oficial, unde va fi notată și data de la care va intra în vigoare. În prezent, abaterile rutiere pot fi constatate și sancționate doar dacă sunt observate de un polițist sau în baza unor imagini înregistrate cu aparatură tehnică omologată.

Vezi și

Potrivit legii, comportamentul agresiv în trafic se sancționează cu până la 725 de lei și cu suspendarea permisului pe o perioadă de 30 de zile. În cazul în care un șofer agresiv la volan produce un accident, amenda aproape se dublează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Stiri Auto » Premieră în Codul Rutier. Condiţia prin care poliţia va putea amenda şoferii pe baza filmărilor de pe camerele de bord