Antena Meniu Search
x

Video Prețurile mașinilor Dacia Spring și Tesla ar putea exploda. Ce taxă pregătește UE

Europa vrea să oprească asaltul comercial al Beijingului pe continent. Bruxelles-ul a anunţat taxe suplimentare pentru mașinile electrice din China. Asta înseamnă scumpiri pentru o serie de modele prezente inclusiv în România.

Alin Stan
de Alin Stan

la 13.06.2024 , 20:48

Importurile de maşini chinezeşti vor fi taxate cu până la 38%, a decis Comisia Europeană. Deocamdată sunt vizate trei mărci: MG, Lynk şi Byd. Bruxelles-ul susține că producătorii chinezi beneficiază de subvenții prea mari din partea statului.  

"Motivul este concurenţa acerbă din partea brandurilor chinezeşti pentru modelele europene sau japoneze, modelele cu branduri consacrate la noi. Pentru că au preţuri cu 10-20% mai mici şi atunci cele europene au de suferit. Aceste taxe urmează să fie introduse doar pentru modelele electrice", a explicat Lucian, expert auto.

În România, aceste mașini electrice sunt sub 1 la sută din totalul înmatriculărilor

Vezi și

În Uniunea Europeană, însă, cota de piaţă a crescut la 8% şi s-ar putea dubla până în 2025. Victime colaterale ar putea fi şi maşinile care nu sunt mărci chinezeşti, dar care sunt fabricate în China. 

Pe acelaşi subiect

"Se vorbeşte despre toate maşinile produse în China. Aici intră şi Dacia, intră şi Tesla. Sunt mai ieftine, acesta este şi principalul motiv. Ideea de a avea produse mai ieftine, dar nu datorită unor subvenţii sau intervenţii din partea statului", a fost de părere Ciprian Cherciu, expert auto. 

Unii producători, precum BMW sau Renault, care au fabrici în China, vor suporta acum taxe pentru maşinile pe care le vând în Europa.

Preţurile mașinilor electrice ar putea exploda, dacă se impun tarife

"Poziţia noastră a fost clară că industria automobilelor din Germania nu este în favoarea tarifelor, deoarece nu credem că tarifele sunt o metodă bună de a rezolva acest conflict. Folosiţi acele tarife şi s-ar putea să fie începutul unui conflict economic. Un lucru e sigur. Un conflict economic produce doar pierzători în ambele tabere. Nu sunt niciodată câştigători într-un conflict economic", a declarat Simon Schutz, de la German Association of Automotive Industry.

"Nu cred că a contat pentru mine unde este fabricată, ci mai degrabă din perspectiva facilităţilor pe care le oferă. Raportându-ma la preţ-calitate, din opinia mea este cea mai bună maşină de pe piaţă din categoria ei este cea mai ieftină. Nu mă avantajează orice scumpire sau orice taxă suplimentară", a fost de părere Vişinel, şofer de maşină electrică.

Dacia Spring este cea mai accesibilă maşină electrică din Europa

Modelul crossover Dacia Spring este produs în provincia chineză Hubei. Este cea mai populară mașină electrică în România, cu un total de peste 17.000 de înmatriculări, adică aproape 40%  din totalul parcului auto electrificat din țară. Pe locurile doi şi trei se situează, în continuare, Tesla Model 3 şi Tesla Model Y.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Stiri Auto » Prețurile mașinilor Dacia Spring și Tesla ar putea exploda. Ce taxă pregătește UE