Antena Meniu Search
x

UE a anunţat taxe suplimentare de până la 38% pentru mașinile electrice din China. Beijingul a avertizat că va răspunde

Război comercial UE - China. Comisia Europeană a notificat oficial miercuri producătorii de mașini din China că va aplica taxe suplimentare de până la 38,1% asupra vehiculelor electrice începând de luna viitoare, o mișcare care ar putea provoca represalii din partea Chinei, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 12.06.2024 , 15:12

Comisia Europeană a comunicat miercuri autorităţilor chineze că are intenţia de a impune tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei, transmite Reuters.

UE impune tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze începând din iulie

Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC. Aceste tarife sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe tarife vamale suplimentare cuprinse între 10% şi 25% pentru automobilele electrice importate din China.

Articolul continuă după reclamă

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat la o conferinţă de presă că automobilele produse în China beneficiază de subvenţii incorecte, ceea ce îi ameninţă pe producătorii europeni. "Din acest motiv, Comisia s-a adresat autorităţilor chineze pentru a discuta aceste descoperiri şi a analiza posibile modalităţi prin care pot fi rezolvate problemele identificate", a spus Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă.

Pe acelaşi subiect

Maşini electrice BYD care aşteaptă să fie transportate din portul chinez Xiaomo

Getty Images

"Dacă discuţiile cu autorităţile chineze nu vor conduce la o soluţie eficace, aceste tarife compensatorii provizorii vor fi introduse începând cu data de 4 iulie dar nu vor fi colectate decât dacă vor fi introduse tarife definitive", a precizat Executivul comunitar. După introducerea tarifelor provizorii, Bruxelles-ul va avea la dispoziţie patru luni pentru a impune tarife definitive. Însă statele membre vor putea să elimine aceste tarife dacă cel puţin 15 ţări membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE, se vor opune.

Autorităţile de la Beijing au criticat decizia Bruxelles-ului de a demara o investigaţie asupra subvenţiilor de care au beneficiat constructorii chinezi, a făcut un apel pentru cooperare şi lobby în ţările membre UE, dar nu a transmis în mod clar care va fi răspunsul său la noile tarife ale UE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri economice » UE a anunţat taxe suplimentare de până la 38% pentru mașinile electrice din China. Beijingul a avertizat că va răspunde