Antena Meniu Search
x

Video Schimbări în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu şoferii care sunt prinşi cu o alcoolemie sub 0,10

Modificări majore în legislaţia rutieră. Vitezomanii vor primi amenzi acasă dacă sunt filmaţi cu orice cameră omologată de monitorizare a traficului. 4 luni are poliţia la dispoziţie să pună bazele unui dispecerat unde imaginile care-i surprind pe şoferii indisciplinaţi vor fi transformate în sancţiuni. O altă modificare îi vizează pe şoferii prinşi cu alcoolemie mai mică de 0.10. Ei vor putea cere o retestare, după 15 minute. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 29.06.2024 , 20:17

Camerele de supraveghere din intersectii montate pe stalpi vor putea fi folosite de politisti pentru a-i amenda pe cei care depasesc viteza legala. Ele trebuie sa fie insa unele omologate, capabile sa inregistreze viteza de deplasare a unui vehicul!

Şoferii vor putea fi amendaţi şi dacă sunt filmaţi când trec pe roşu

În următoarele 120 de zile, Poliţia Română va crea primul dispecerat unde vor ajunge automat imaginile care îi surprind în trafic pe şoferii indisciplinaţi. Pe lângă viteză, ei vor putea fi amendaţi şi pentru că trec pe roşu la semafor în intersecţii, sau la traversarea căii ferate.

Vezi și

"Nu ne-am facut un scop din a da amenzi, dar daca vor fi situatii in care soferii nu vor respecta aceasta viteză şi vor circula cu viteze multe superioare celor legale, atunci cu siguranta vor primi aceste sanctiuni la domiciliu", a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.

Pe acelaşi subiect

În ţară, unii edili au început deja procedurile pentru a schimba camerele clasice de supraveghere a traficului cu unele care îi pot depista pe vitezomani. Poate şi pentru că banii din amenzile de circulaţie intră în visteria primăriilor unde a fost constatată contravenţia.

"Noua ordonanţă ne forţează pentru siguranţa traficului. În calitate de primar, să ştiţi că mă pun în mişcare şi după prima rectificare, cu siguranţă, voi implementa aceaste camere de supraveghere ... de nouă tehnologie", spune Iulian Costache, primar Ulieşti.

"Acea camera trebuie sa aiba capabilitati speciale de detectare a numarului de inmatriculare, de incalcare a anumitor reguli de circulatie", spune Alexandru Popa, specialist Direcţia Rutieră.

Vor putea fi folosite ca probe video şi acele filmări de pe camerele de bord, care surprind comportamentul agresiv al unui şofer.

Şoferii cu alcoolemie sub 0,10 pot cere o retestare

Modificările apar într-o ordonanţă de guvern care mai vine cu o noutate - cei prinşi la volan cu o alcoolemie mai mică de 0,10 pot cere o retestare în maximum 15 minute.

"Un exemplu este şi sprayul de gura, care este aromatizat, nu ajunge in sange", spune Alexandru Popa, specialist Direcţia Rutieră.

De acum încolo, poliţiştii vor fi obligaţi să-i testeze pe conducătorii auto opriţi în trafic dacă observă în maşina lor sticle de alcool, sau au bănuiala că aceştia au consumat droguri. Şi biciclişii, dar şi cei care circulă pe trotinete electrice pot fi de acum supuşi unor controale cu alcooltestul. În primele 5 luni ale acestui an, peste 11.500 de şoferi au rămas fără permis pentru că au fost prinşi băuţi la volan. Iar 1.800 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri Auto » Schimbări în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu şoferii care sunt prinşi cu o alcoolemie sub 0,10