Antena Meniu Search
x

Video Schimbări radicale la examenul auto. Candidații ar putea fi evaluați de orice șofer cu vechime de 3 ani

Examenul de traseu pentru obţinerea permisului auto ar putea să nu se mai dea în prezenţa unui poliţist. Dacă iniţiativa unui parlamentar UDMR se va concretiza, orice şofer cu puţină vechime şi un atestat s-ar putea transforma în examinator. O altă modificare importantă ar permite ca testul de îndemânare auto să se desfăşoare în prezenţa instructorului. Ministerul de Interne nu ar fi însă de acord cu proiectul. 

de Mihai Caloiu

la 05.10.2022, 19:49

Vezi și

Un elev care a promovat "sala" poate aştepta şi două luni pentru a putea susţine proba traseului. Cauza intervalului mare de timp scurs ar fi lipsa personalului de examinare. Un parlamentar UDMR propune ca, alături de poliţişti, să fie examinatori şi şoferi cu minimum trei ani de experienţă care obţin un atestat în acest sens. O altă condiție este ca doritorii să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto.

Mihai Caloiu, reporter Observator: Să ne imaginăm că sunt la examenul de traseu. Potrivit noilor propuneri UDMR, în dreapta mea ar putea sta poliţistul examinator sau un examinator civil avizat care să-l înlocuiască. Totodată, pe bancheta din spate ar putea sta instructorul meu auto. Proiectul ar putea intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Ion Dedu, vicepreşedinte  Asociaţia Profesorilor şi Instructorilor Auto: E bine că instructorul este în maşină cu examinatorul, poliţist. Poate reuşim să scăpăm şi de chestiunea aceasta, să avem şi noi o societate civilă şi civilă punct. Poliţia doar să se ocupe de ridicatul permiselor şi de aplicarea legii că aşa e normal şi aşa e în toată lumea occidentală.

În mai bine de 20 de state ale Uniunii Europene meseria de examinator auto poate fi practicată atât de civili cât şi de poliţia rutieră

Pe acelaşi subiect

În România şi în Bulgaria, doar poliţiştii pun "admis" sau "respins" la examenul auto

Benedek Zaharias, deputat UDMR: Deci la ora actuală, condiţiile ca un poliţist de la rutieră să poată să fie examinator sunt următoarele: să aibă minim 23 de ani, să aibă permis de conducere categoria B de minim 3 ani de zile şi în această perioadă să nu se fi anulat permisul.

Pe lângă liberalizarea meseriei de examinator şi participarea instructorului la examenul auto, există şi o a treia propunere: examenul practic şi teoretic să se poată susţină în localităţi diferite.

Benedek Zaharias, deputat UDMR: Dacă cineva dă examenul şi ia teoria: un student în Bucureşti, se duce acasă în Craiova, ca să dea acolo examenul practic, nu poate. Doar în condiţiile în care îşi ia dosarul, plăteşte din nou examenul, dă din nou teoria şi va fi programat la practică.

Potrivit surselor Observator, ministerul de Interne nu agreează iniţiativa şi cel mai probabil va da aviz negativ. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri Auto » Schimbări radicale la examenul auto. Candidații ar putea fi evaluați de orice șofer cu vechime de 3 ani