Şoferii ar putea conduce motociclete doar cu permis de categoria B
Un proiect de modificare a Codului Rutier, depus la Senat, ar putea da dreptul şoferilor să conducă motociclete doar cu permis de categoria B, fără să fie nevoie de obţinerea categoriei A.

Un proiect de modificare a Codului Rutier, depus la Senat, ar putea da dreptul şoferilor să conducă motociclete doar cu permis de categoria B, fără să fie nevoie de obţinerea categoriei A.
Modificările care îi privesc pe şoferi se regăsesc în propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, document ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.
Proiectul legislativ are nevoie, pentru a intra în vigoare, de adoptarea în Parlament și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, iniţiativa legislativă ar putea da dreptul şoferilor care au împlinit vârsta de 24 de ani şi care au o experienţă în conducere de cel puţin doi ani, să conducă şi motociclete, în baza permisului de categoria B.
- Poliţistul mort în accidentul din Stâlpeni era pasionat de motociclete
- Femeie cu bebeluş în braţe, luată la bătaie cu coada de mătură în autogara din Zalău (Video)
- Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de...
- Bulgaria scumpeşte taxa de drum. Cât va costa vinieta electronică de la 1 mai 2025
- "Mai bine o arunci la gunoi". Piesa de schimb pentru un BMW second hand care a ajuns să coste mai mult decât maşina
Totuşi, aceştia ar putea conduce doar motociclete uşoare.
Motociclete conduse doar cu permis de categoria B
Propunerea prevede că motocicletele ce ar putea fi conduse cu permis de categoria B să aibă o capacitate cilindrică de până la 125 cm3 şi o putere de cel mult 11kW, adică doar acele motociclete incluse în categoria A1.
Proiectul arată că permisele de categoria B vor fi "valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg (categoria A1), cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniți și permisul categoria B obținut cu cel puțin doi ani în urmă".
Iniţiatorii proiectului de modificare a Codului Rutier arată că dacă măsura va fi aplicată, traficul rutier din oraşele aglomerate ar putea fi fluidizat, iar numărul locurilor de parcare necesare maşinilor s-ar reduce considerabil.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul legislativ trebuie să fie adoptat de cele două camere ale Parlamentului, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰