Șoferii fără numere de Bucureşti ar putea plăti 1900 de lei anual taxa de centru

De Redactia Observator.
Publicat: 27.08.2019, 21:15.
Actualizat: 27.08.2019, 21:19

Vinieta pentru Bucureşti, cea mai controversată taxă auto, se modifică. Ar putea scăpa de plata ei şoferii care locuiesc în Capitală fără să aibă cartea de identitate aici, dar şi cei care au preluat un autoturism în leasing din altă localitate.

Vinieta pentru Bucureşti, cea mai controversată taxă auto, se modifică. Ar putea scăpa de plata ei şoferii care locuiesc în Capitală fără să aibă cartea de identitate aici, dar şi cei care au preluat un autoturism în leasing din altă localitate. Restul celor care vor intra în centrul oraşului cu maşini poluante sau înmatriculate în alt judeţ vor fi taxaţi cu până la 1.900 de lei pe an. Proiectul se află în dezbatere publică până la finalul lunii.

De vinieta pentru Capitală ar putea scăpa în primul rând bucureştenii care locuiesc în centrul oraşului, indiferent de tipul de maşină pe care îl conduc. Nu sunt singurele excepţii: Şoferii care de pildă, deşi stau în Bucureşti, nu pot să-şi înmatriculeze autoturismul în Capitală şi asta pentru că au preluat un leasing de la o firmă care îşi are sediul în alt judeţ. Cumva după incheierea leasingului trebuie sa demonstreze ca isi vor inmatricula masina in Capitală.

O altă modificare îi vizează pe cei care locuiesc cu chirie în Capitală.

GABRIELA FIREA, Primarul Bucureștiului: Neavand practic carte de identitate de Bucuresti, e doar flotant, stând doar cu chirie, nu au posibilitatea fizica sa inmatriculeze.

Restul şoferilor sunt vizaţi direct de vinieta menită să reducă traficul şi poluarea în centrul Capitalei. Autoturismele non euro, euro 1 sau euro 2 vor fi complet interzise în Piaţa Victoriei, Unirii şi bulevardele adiacente. În cazul autoturismelor EURO 3, taxa de centru va fi de 75 de lei pe lună sau 900 de lei pe an. Pentru normele de poluare 4, 5 sau 6, vinieta denumită Oxigen B va costa 10 lei zilnic sau 1900 de lei anual.

”Nu ştiu dacă este normal. Pentru că sunt mulţi cetăţeni care lucrează în Capitală şi nu este normal”, spune o șoferiță.

”Cred ca este o măsură bună pentru că decongestionează traficul. Şi aşa este foarte aglomerat. Pentru riverani nu ar trebui, ar trebui scutiţi de plată, pentru cei dinafară...”, spune un alt șofer.

Vinieta electronică va putea fi cumpărată de la orice benzinărie, iar întreg sistemul de monitorizare va cuprinde 194 de camere. În Capitală sunt înmatriculate aproape un milion trei sute de mii de autovehicule.Dintre ele, peste 500 de mii au o vechime cuprinsă între 10 şi 20 de ani.

Tot pentru a reduce poluarea, Primăria interzice pentru o zi circulaţia în centrul Capitalei. Pe 22 septembrie, niciun vehicul motorizat, fie maşină, motocicletă sau chiar trotinetă electrică, nu va avea voie pe Bulevardele Unirii, Decebal şi Libertăţii. O măsură adoptată şi de alte capitale europene şi pusă în aplicare şi la Iaşi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.