Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Trucul folosit de tot mai mulţi români pentru a plăti mai puţin pe asigurarea RCA

Tot mai mulţi şoferi, mai ales cei tineri şi neexperimentaţi, trec maşinile pe numele părinţilor sau bunicilor, ca să plătească mai puţin pentru poliţele auto obligatorii. Vorbim astfel despre o economie de câteva sute de lei în fiecare an. Este o soluţie cu două tăişuri, spun specialiştii consultaţi de Observator, pentru că în cazul unor accidente repetate tarifele pentru RCA vor creşte veriginos. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 07.02.2023 , 20:13

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În urma falimentului companiei City Insurance preţurile asigurărilor RCA au crescut cu 50 de procente, ba chiar s-au dublat în unele cazuri. Acum, şoferii plătesc, în medie, pentru asigurarea obligatorie mai bine de o mie de lei. O sumă consistentă, pe care unii şoferi nu sunt dispuşi s-o achite deodată, aşa că apelează la RCA-ul în rate. Iar după ce negociază cu asigurătorul, ajung să plătească poliţa în mai multe tranşe. 

Daniel Scărlătescu, conciliator Salfin: Se pot negocia, se poate ajunge la maxim 10 rate care să de plătească. 

Trebuie însă să fim atenţi să plătim la timp ratele, altfel riscăm ca asigurătorul să anuleze poliţa şi să fim amendaţi. Pentru a beneficia de cel mai mic preţ la RCA, specialiştii din domeniul asigurărilor vin cu câteva sfaturi. 

Vezi și

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Reţeta ideală este să îţi achiziţionezi o maşină cu o putere nu foarte mare. Să ai un istoric bun şi, în momentul când te duci să-ţi cumperi poliţa de asigurare să soliciţi brokerului oferta comparativă la toate societăţile de asigurare. 

Pe acelaşi subiect

Viorel Vasile, CEO companie brokeraj: Există posibilitatea ca preţurile oferite de asigurători să fie peste tariful de referinţă. În clipa în care există 3 preţuri mai mari decât tariful de referinţă, atunci cu ajutorul brokerului sau direct la BAAR se face o solicitare şi se obţine posibilitatea de a se emite la un preţ special. 

Recomandarea e să cumpărăm RCA-ul online

De asemenea, recomandarea e să cumpărăm RCA-ul online. 

Valentin Ionescu, director ASF: Comisionul mediu e în jur de 10% la intermediari. 10,5%, după datele noastre. În online, poate fi cu câteva procente mai mic. 

Un alt truc e ca, atunci când avem un accident cu daune minore, să-l despăgubim pe cel pe care l-am lovit. 

Viorel Vasile, CEO companie brokeraj: Altfel, anul următor, în loc să mergi pe o clasă de bonus, te vei duce pe o clasă de malus. Şi în loc să primeşti reducere, vei primi majorare. 

Nu puţini sunt cei care, pentru un RCA mai ieftin, aleg să treacă maşina pe numele unei persoane mai experimentate, încadrată într-o clasă mai bună de bonus. 

Şofer: Având în vedere că-i pe tata...se încadrează la categoria aia, că n-a avut niciun accident. N-am experienţă decât vreo 6 ani şi vârsta..Deci asta e o soluţie să plătiţi mai puţin la RCA. Da, cred că se practică frecvent pe la noi. 

Daniel Scărlătescu, conciliator Salfin: Există această tendinţă de a trece maşina pe numele bunicii, tatălui. În final, e economie de piaţă şi fiecare încearcă să plătească cât mai puţin. 

În ultima perioadă însă, sistemul de bonus-malus nu se mai simte atunci când cumpărăm poliţele, pentru că toate costă mai mult. Spre exemplu, un şofer care a trecut de la clasa B0 la B2 ar fi trebuit să beneficieze de 10% reducere. Doar că, de fapt, plăteşte cu 2% în plus faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri Auto » Trucul folosit de tot mai mulţi români pentru a plăti mai puţin pe asigurarea RCA