Antena Meniu Search
x

Verificarea RCA în 2023. Cum afli care este valabilitatea poliţei de asigurare auto

Una dintre problemele cu care se confruntă posesorii de maşini din România, la începutul noului an, o reprezintă valabilitatea poliţei de asigurare auto RCA.

de Redactia Observator

la 09.01.2023, 14:06

O poliţă de asigurare RCA vă scuteşte de multe probleme
O poliţă de asigurare RCA vă scuteşte de multe probleme - Profimedia
  • Valoarea unei poliţe de asigurare auto RCA este stabilită în funcţie de mai mulţi factori.

Specialiştii susţin că, cei interesaţi să afle dacă au o poliţă de asigurare valabilă, dar şi perioada pe care mai este valabilă această poliţa, au o misiune relativ accesibilă.

Asta pentru că există deja numeroase site-uri de specialitate unde se pot verifica fără probleme aceste informaţii. Totul este să completaţi un scurt formular care să conţină informaţii precum serie de caroserie şi/ sau numărul de înmatriculare al autovehicolului.

Important este să ştiţi că platforma la care apelaţi pentru a afla valabilitatea poliţei de asigurare auto să fie în coordonare cu Biroul Asiguratorilor Auto din România.

Ce se întâmplă dacă circul cu RCA expirat

Pe acelaşi subiect

Poliţa de asigurare auto RCA este extrem de importantă. Şoferii pot avea mari probleme mai ales dacă nu deţin o astfel de asigurare şi sunt implicaţi într-un accident sau sunt opriţi de poliţie.

Se poate ajunge la plata unei amenzi de până la 2.000 de lei, şi asta în condiţiile în care s-au dat asigurări că amenzile rutiere nu cresc în 2023, ele urmând a fi plafonate la valoarea de 145 de lei pentru un punct de amendă.

Pe de altă parte, cei care nu au asigurare auto RCA sau au un RCA expirat riscă şi alte situaţii precum reţinerea certificatului de înmatriculare şi chiar a plăcuţelor de înmatriculare. Mai mult se poate ajunge până la radierea maşinii din circulaţie, în cazul în care şoferul "nu face dovada plății RCA în 30 de zile de la data în care a fost prins de poliție".

Cât costă RCA în 2023

Preţul pentru o poliţă de asigurare RCA valabilă pentru un an de zile variază în funcţie de mai mulţi factori şi chiar inclusiv în funcţie de firma la care doriţi să încheiaţi o asemenea asigurare.

În principiu, vorbim despre preţuri cuprinse între 1856 de lei şi 3878 de lei. Printre factorii luaţi în calcul pentru stabilirea preţului final al asigurării regăsim antecedentele şoferului, dacă a mai fost implicat în accidente sau găsit vinovat pentru producerea unor accidente, dar şi modelul autoturismului implicat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri Auto » Verificarea RCA în 2023. Cum afli care este valabilitatea poliţei de asigurare auto