Antena Meniu Search
x

Afacerile Bisericii - precum în cont, așa și pe pământ: Arsenie Boca e afacere pentru biserică

Fenomenul Arsenie Boca a cuprins, cu rapiditate, întreaga ţară

Vezi și

Fenomenul Arsenie Boca a cuprins, cu rapiditate, întreaga ţară. Nici măcar Patriarhia Română nu-l înţelege din moment ce duhovnicul încă nu e canonizat.

La fel de neclar văd mai marii Bisericii Ortodoxe comerţul de la mănăstirea Prislop. Slujitorii bisericii şi comercianţii de ocazie se bat pe banii credincioşilor care cumpără orice are imprimat chipul lui Arsenie Boca. Marile locuri de pelerinaj din România nu sunt doar leagănele credinţei ortodoxe - au ajuns şi magnet pentru cei care fac profit din orice buzunar. 

În ultimul secol, milioane de rugăciuni s-au ridicat la ceruri, în liniştea complexului monahal de la Prislop. Locul din care duhovnicul Arsenie Boca a insuflat credinţă şi în care a ales să-şi găsească odihna veşnică. La moartea lui, în 1989, s-au strâns o sută de oameni să-şi ia rămas bun. Acum, peste 800 de mii de pelerini vin, în fiecare an.

 Arsenie Boca nu e canonizat

Şi tot ca să-şi uşureze sufletul şi să-şi cureţe conştiinţa, miile de pelerini cumpără fleacuri lumeşti care au imprimat chipul lui Arsenie Boca. Patriarhia Română cunoaşte fenomenul, dar nu şi-l explică atâta vreme cât Arsenie Boca nu e canonizat.

În curtea mănăstirii sunt două magazine. Fiecare cu gestiunea şi preţurile proprii. Arhiepiscopia Devei, care are în grijă mănăstirea Prislop, nu a dorit să explice. competiţia capitalistă.

Este un fenomen social exploatat in special de cei care vor sa profite material de pe urma evlaviei multora dintre credinciosii BOR la mormantul parintelui Arsenie Boca. Dincolo de primul deal, zeci de comercianţi privesc cu teamă ziua în care îşi vor vedea afacerile închise. În cea mai proastă zi, mănăstirea primeşte două mii de credincioşi. La sărbătorile mari, se adună şi 30 de mii. Recordul a fost înregistrat în primavară, când la mormântul lui Arsenie Boca s-au închinat 95 de mii de oameni, în trei zile.

Tradiţia ortodoxă, respectată de sute de ani, spune că Maica Domnului îi absolvă de păcate pe cei care înconjoară pe brânci biserica veche de lemn. Un ritual care nu a pierdut teren în noile vremuri. Din contră. În 2015, sute de oameni încă mai caută împăcarea cu Divinitatea în colbul din curtea mănăstirii.

Biserica nu impune, dar nici nu opreşte spectacolul.

Moaștele nu sunt doar niște moaște, doar un trup stafidit. Ci reprezintă corpul unei persoane care a ajuns la un nivel superior omului de rand. Este o idee indusă de creștinism si de Biserica Ortodoxa în special, pentru a-şi consolida poziția și relatia cu omul de rând.

Arhiepiscopia Iaşilor nu a ştiut să răspundă la întrebarea echipei Observator, referitoare la suma primită an de an de la pelerini. A arătat, însă, cheltuielile uriaşe pe care le-a avut cu credincioşii: aproape 14 milioane de lei, în ultimii trei ani. Cu hrana, beneficiile financiare şi materiale, spune un răspuns oficial. sursa: Arhiepiscopia Iaşilor

Moaştele din ţară, dar şi cele aduse cu alai din străinătate au început să adune din ce în ce mai mulţi adepţi.

Biserica nu are încă evidenţa minunilor, însă a început, în 2014, să numere moaştele de pe teritoriul României. În prezent, estimările sunt vagi. În ţara noastră ar fi între 7 sute şi 13 mii de oseminte sfinte. Patriarhia vrea să scoată un catalog al moaştelor, pentru a face cunoscute relicvele adevărate din biserici şi mănăstiri.

În ultimii ani, Biserica a dat şi peste moaşte noi. În Argeş, de exemplu, au fost găsite oasele unui pustnic plin de har: Ioanichie, sfătuitor al lui Mihai Viteazul, un sihastru care ar fi trăit aproape 40 de ani într-o peşteră.

Sf Ioanichie e un mijlocitor în rugăciune pentru cei ce doresc a avea copii. E un intregitor al familiilor, un apărator al vietii de familie.

Moaştele sale au fost găsite în 1944 şi îngropate la baza schitului Negru Vodă, la Cetăţuia. În vârf de munte, lângă grota în care a trăit pustnicul. A fost canonizat abia în 2009. N-a durat mult până când Sfântul a început să adune pelerini din toată ţara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Campanii » Afacerile Bisericii - precum în cont, așa și pe pământ: Arsenie Boca e afacere pentru biserică