Antena Meniu Search
x

Către cascadele Beuşniţa şi Bigăr, cele mai faimoase din România, drumurile sunt un coşmar

Episodul al 3-lea al campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?" are ca destinaţie Parcul Naţional Cheile Nerei, din judeţul Caraş-Severin. Este o zonă care a ajuns pe site-urile de turism din întreaga lume datorită cascadelor şi peisajelor de o frumuseţe rară.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 18.07.2018, 20:09

Drumul către Cascada Beuşniţa este un adevărat coşmar Vezi și

Episodul al 3-lea al campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?" are ca destinaţie Parcul Naţional Cheile Nerei, din judeţul Caraş-Severin. Este o zonă care a ajuns pe site-urile de turism din întreaga lume datorită cascadelor şi peisajelor de o frumuseţe rară. Pasionaţii de fotografie au făcut pentru ţara noastră ce nu au reuşit politicienii ani la rândul: să ne promoveze în străinătate. Odată ajunşi aici, turiştii văd, însă, şi faţa urâtă a României, cea cu drumuri impracticabile şi dezinteres din partea autorităţilor.

Am pus din nou degetul pe hartă şi am ajuns, de data aceasta, într-o regiune foarte populară printre turişti. Cazanele Dunării şi Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa. Un mic popas la Cazanele Mici, unde Dunărea e străjuită de stânci şi păduri verzi, ne-a arătat cât potenţial turistic are România. Aici, noi pensiuni cochete se construiesc an de an. Vaporaşele plimbă zilnic sute de vizitatori. Iar chipul lui Decebal, de 55 de metri înălţime, şi cea mai înaltă statuie în piatră din Europa, adună sute de mii de fotografii. Spre Cheile Nerei, unde ne aşteptau locuri minunate, am luat-o însă pe Drumul Judeţean 571. 

Drumul Judeţean 571, către Cheile Nerei, pare lovit de meteoriţi

Vrem să ajungem la Morile de apă de la Sicheviţa printre puţinele mori arhaice din Europa care funcţionează. Apoi vrem să păşim în inima pădurii, la cascadele Bigăr şi Beuşniţa. Despre cascada Bigăr, site-ul The World Geography a scris că este cea mai frumoasă din lume. Drumul spre "minunile" din Caraş-Severin, aşa cum le spun localnicii, este însă greu de îndurat. 

Pe acelaşi subiect

Drumul Judeţean 571 care face legătura cu Rezervaţia Naturală Cheile Nerei este o bătaie de joc la adresa turiştilor. Nu că lipseşte asfaltul, zona pare lovită de meteoriţi.

Condiţia proastă a Drumului Judeţean 571

Localnicii protestează aici de ani de zile. În 2016, au plantat flori în gropile din asfalt. În 2017, au ieşit la o plimbare, în coloană, pe o porţiune de drum care arăta ca după bombardament.

Protestatari cer refacerea Drumului Judeţean 571

Iar în acest an, au ieşit cu pancarte şi multe nemulţumiri în Drumul Judeţean 571B, care trece chiar prin Parcul Naţional Cheile Nerei. 

La Morile de apă de la Sicheviţa se ajunge doar cu căruţa

În drumul nostru, zărim un indicator: Morile de apă din Sicheviţa. Maşina pare inutilă în acest colţ de ţară. Aşa că apelăm la "taxiurile" localnicilor, căruţele. 

Încă o uliţă la dreapta, alta la stânga şi ajungem la destinaţie. La morile de apă, e rândul lui nea Nicu să macine boabele. În sat, fiecare familie are stabilită o zi din săptămână în care foloseşte moara veche de 150 de ani.

"Numai asta merge şi încă una la deal. Restul s-o părăsit. Nu mai e lume să le repare", dezvăluie bărbatul.

Moară de apă funcţională de la Sicheviţa

Nu sunt însă nici autorităţi cărora să le pese. De conservarea tradiţiei se mai ocupă doar cei precum Nea Nicu. Când ei nu vor mai fi, va dispărea, probabil, şi acest obicei.

Un drum forestier duce la Ochiul Beiului

Intrăm pe Drumul judeţean 517 K. Şoseaua pietruită pe care nu se poate circula cu mai mult de 20 de kilometri pe oră se termină într-un drum forestier.

Indicator în pădure către Ochiul Beiului

De aici, mai sunt 5 kilometri până aproape de inima pădurii. Încă jumătate de oră de mers pe jos şi ajungem la un loc de poveste: Ochiul Beiului.

Privelişte din apă din Ochiul Beiului

Ochiul Beiului are un diametru de 15 metri si o adâncime de 4 metri. Impresioneaza claritatea si culoarea verde-albăstruie a apei, care nu ingheaţă niciodata. Asta datorita izbucului care alimenteaza permanent acest lac.

Cu ultimele eforturi, ajungi la cascadele Bigăr şi Beuşniţa

Cascada Beuşniţa e la mai puţin de doi kilometri distanţă de Ochiul Beiului. 

Cascada este cu adevărat fermecătoare imediat după ploaie, când valea se umple de apă. Este una din cele mai frumoase cascade din România şi care a ajuns pe site-urile de turism din intreaga lume. 

Cascada Beuşniţa filmată de aproape

Iar mult mai cunoscuta cascadă Bigăr ar fi una dintre principalele atracţii pentru turiştii care vizitează România, dacă... am avea drumuri care să ne ducă la ea.

70% dintre drumuri sunt "în stare foarte proastă"

La Consiliul Judeţean Caraş-Severin, preşedintele pare conştient de situaţia infrastructurii. 

"Sunt peste 800 de kilometri de drumuri judeţene, dintre care foarte mare parte, 70%, sunt în stare foarte proastă", spune Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Drum judeţean din Caraş-Severin plin de gropi

Practic, în tot judeţul, nu există aproape nicio şosea bună. 

"De ce nu s-a făcut acest lucru în trecut şi s-a mers doar pe reparaţii, nu eu pot sa răspund la acest lucru!", declară Silviu Hurduzeu.

Răspunsuri au căutat şi caută şi anchetatorii. De-a lungul anilor, la cârma judeţului s-au perindat şefi care au cheltuit banii publici acordând contracte preferenţiale - unor firme care au cârpit pe bani mulţi. Fostul vicepreşedintel de Consiliu Judeţean a fost şi condamnat la închisoare, după ce a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită de la soţia unui om de afaceri cunoscut pentru "reabilitările" din judeţ. 

Episodul 4 al Campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?"

Aventura noastră pe ziua s-a terminat. În Episodul al patrulea al campaniei Observator "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?", urmează o nouă experienţă. Mergem pe Cheile Nerei şi încercăm rafting.

Iar, după orele de aventură, revenim la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu un cadou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Campanii » Către cascadele Beuşniţa şi Bigăr, cele mai faimoase din România, drumurile sunt un coşmar