Antena Meniu Search
x

Drumul care îi alungă pe turişti din Parcul Naţional Cheile Nerei

În episodul al patrulea al campaniei Observator "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?" veţi descoperi de ce spectaculosul Parc Naţional Cheile Nerei, din Caraş-Severin, are puţini turişti. Ba mai mult, chiar şi dintre cei care l-au vizitat, refuză să mai vină a doua oară.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 20.07.2018, 14:35

Episodul al treilea al campaniei Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea, arată starea drumurilor către Cheile Nerei Vezi și

În episodul al patrulea al campaniei Observator "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?" veţi descoperi de ce spectaculosul Parc Naţional Cheile Nerei, din Caraş-Severin, are puţini turişti. Ba mai mult, chiar şi dintre cei care l-au vizitat, refuză să mai vină a doua oară. Motivul nu are legătură cu obiectivele turistice unice, ci... cu drumul.

La ce bogăţii are România, ar trebui să fim printre primii din Europa la capitolul turism. Nu avem însă drumuri până la frumuseţile naturii, nicio vreo strategie naţională care să atragă turiştii. Iar la nivel de minister, nu există o listă cu toate obiectivele pe care le putem vizita.

Drumul Judeţean 571, mai mult pământ decât asfalt

Drumul Judeţean 571: sunt 47 de kilometri de piatră, pământ şi, pe ici colo, asfalt. E cartea de vizită a Parcul Naţional Cheile Nerei din Caraş-Severin, cele mai lungi şi mai frumoase din Europa.

Pe acelaşi subiect
Drumul Judeţean 571 din Caraş Severin

Pe aici trebuie să treacă turiştii care vor să ajungă la cascade, să facă drumeţii în pădure şi să practice un sport tot mai popular la noi - raftingul. 

Acest drum judeţean apare pe GPS şi îi îndrumă pe turişti spre obiectivele din zonă. Problema este că mulţi vin şi fac cale întoarsă. 

"Anual, turismul scade. Un om care vine, a doua oara nu mai vine si spune si la doi, trei prieteni de starea drumului", spune Primarul Comunei Sasca, Ion Poplicean.

Localnicii pierd bani cu fiecare nouă groapă care apare în asfalt. Primesc promisiuni an de an că situaţia se va rezolva şi că drumul va fi reparat, însă degeaba. Ne-am făcut curaj şi am pornit către răul Nera. Primăvara, aici e raiul pasionaţilor de rafting. 

Lacul Dracului: puţinii turişti lasă multe gunoaie

Apele învolburate poartă bărcile pneumatice kilometri întregi, pe un traseu spectaculos. De la Şopotu Nou, până la Sasca Română. Vom face şi o oprire la Lacul Dracului. Primim echipamentul necesar, veste şi vâsle şi trecem la treabă. E-un loc potrivit şi pentru amatori ca noi. Râul este suficient de lat, încât să putem evita cu succes obstacolele. 

Echipa Observator face rafting în Cheile Nerei

Traseul alternează porţiunile calme, unde este apa lină, cu zonele agitate unde trebuie să vâsleşti puternic, ca să menţii echilibrul bărcii. Răcoarea apei ne-a dat putere să vâslim până la Lacul Dracului.

Am ajuns la cel mai mare lac carstic din România, un monument al naturii. Devenit vizibil la suprafaţă după prăbuşirea tavanului uneia dintre peşterile din zonă, lacul are o adâncime de peste 10 metri, iar apa e de o culoare albastru-verzuie.

Lacul Ochiul Dracului din Caraş-Severin

Localnicii povestesc şi despre o legendă a locului - se spune că însuşi Dracul s-a aruncat în acest lac, de ciudă că ar fi fost păcălit de un cioban bătrân. Vrăjiţi de peisaj, dăm însă din nou peste problemele pur româneşti conserve, peturi şi tot felul de plastice aruncate de turiştii şi aşa puţini.

"Turiştii renunţă când văd astfel de drumuri"

Lăsăm peturile în urmă şi luăm în piept - din nou - realitatea drumurilor proaste. Cu experienţa celor mai frumoase locuri din Caraş-Severin, la care am ajuns inacceptabil de greu, ne întoarcem la preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin. Pentru el, am pregătit un cadou: o fotografie cu starea deplorabilă a Drumului Judeţean 571. Urmează promisiunile:

"Sunt peste 200 de kilometri de drum judeţean pe care noi ne-am propus a-i moderniza în această perioadă. Suma este undeva la 80 de milioane de euro", spune Preşedintele Consiliului Judeţean.

Reporterul Observator dă fotografia cu Drumul Judeţean 571

De planuri au auzit şi proprietarii de pensiuni din zonă. De fapt, tot aud... 

"Turiştii renunţă când văd astfel de drumuri", spune Emanuel Laeş, proprietarul unei pensiuni din Caraş.

Episodul 5 al Campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?"

În episodul al cincilea al campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?", mergem în primul sat turistic atestat din România. Vom vedea cum se lucrează pe una dintre cele mai circulate şosele ale ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Campanii » Drumul care îi alungă pe turişti din Parcul Naţional Cheile Nerei