Antena Meniu Search
x

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume, putea fi un anonim: "Ne pare rău, nu e ce căutăm". La 10 ani era respins la înot, la 13 ani era campion internaţional

David Popovici este cel mai rapid om de pe planetă, în apă. La doar 18 ani, Popovici deţine recordul mondial la 100 m liber şi este aşteptat să strălucească şi la Campionatele Mondiale din Japonia, competiţie care se va desfăşura în perioada 23-30 iulie şi va fi transmisă LIVE pe AntenaPlay.

de Redactia Observator

la 19.07.2023, 22:55

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume, putea fi un anonim: "Ne pare rău, nu e ce căutăm". La 10 ani era respins la înot, la 13 ani era campion internaţional
- Profimedia

Jurnaliştii de la ElPais au venit special în România pentru a vedea cum decurge o zi normală din viaţa campionului român. "Performanţa e plictisitoare", i-a avertizat David Popovici. Primul şoc pentru jurnaliştii străini a fost că românul se trezeşte la 5:30 dimineaţa şi merge la Complexul de la Clubul Dinamo acolo unde are piscina de antrenament. "O relicvă a Războiului Rece", scriu cei de la ElPais despre locul care a lansat unul dintre campionii lumii.

Cum îl putea transforma sistemul într-un anonim

"Există artă în simplitate. Pentru a face ceva să pară simplu trebuie să stăpâneşti lucrurile complicate. Sunt mai impresionat de bucătarii care pot lua mâncăruri de bază şi le transformă în ceva delicios, decât de cei care fac preparate complexe cu ingrediente exotice, dar n-au niciun gust", explică David Popovici. Înotătorul român a oferit interviul în engleză, fapt ce i-a determinat pe jurnaliştii spanioli de la El Pais să noteze: "Engleza lui e formală, clar învăţată la şcoală, dar îşi exprimă clar şi concis ideile. Acest tânăr poate deveni mai mult decât cel mai rapid înotător al planetei".

Întrebat despre cheia succesului, David Popovici a oferit un răspuns la care nu mulţi s-ar fi aşteptat. "Nu există magie, vreun secret sau vreun leac miraculos. Performaţa e plictisitoare pentru că în 99% din timp nu faci altceva decât să te antrenzi continuu. Mă consider diferit. Mama m-a avertizat mereu că încerc să mă pierd în mulţime, iar asta mi-a afectat stilul. Stilul meu nu este poate cel mai convenţional, dar antrenorul nu a încercat să mă schimbe. Înot în continuare aşa cum o făceam când eram doar un copil", a declarat David Popovici.

Pe acelaşi subiect

Campionul pe care o lume întreagă îl priveşte cu admiraţie şi respect ar fi putut ajunge doar un adolescent banal din România. Începuturile lui David Popovici în sport nu au fost deloc încurajatoare. "David nu este un produs al unui program naţional sau guvernamental care a pus sportul pe primul plan. Avea 10 ani când l-am dus la un club de înot din Bucureşti. După câteva săptămâni l-am întrebat pe antrenor: 'E totul în regulă?'. Mi-a spus că nu chiar, că David nu acordă atenţie exerciţiilor şi antrenamentelor, glumeşte mereu şi pune prea multe întrebări. 'Ne pare rău, nu e ce căutăm', mi-a spus antrenorul. L-am dus apoi la un antrenor foarte tânăr pentru că toţi ceilalţi îl refuzau", a declarat tatăl lui David Popovici pentru ElPais. Acel antrenor este Adrian Rădulescu, proaspăt absolvent de Educaţie Fizică şi Sport, cu zero experienţă în antrenorat la acea vreme. În 2 ani, Rădulescu îl transforma pe David în campion naţional, iar de la 13 ani Popovici domină toate topurile, naţionale şi internaţionale.

David Popovici scrie istorie exclusiv în AntenaPLAY

David Popovici e pregătit să scrie istorie exclusiv pe AntenaPLAY, la Campionatele Mondiale de Înot, ce se vor desfăşura în Japonia, la Fukuoka. Românul de 18 ani este vedeta incontestabilă a competiţiei. Pentru David Popovici (18 ani), aceasta este cea mai importantă întrecere din 2023. El se va prezenta în Japonia din postura de campion mondial la probele de 100 metri liber şi 200 metri liber, titluri pe care le-a obţinut la Budapesta, în 2022.

Aceasta este a 20-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Înot. Competiţia trebuia să aibă loc în 2021, ea fiind amânată pentru 2022, din cauza pandemiei de Covid-19. Anul trecut, Budapesta i-a luat locul, din cauza restricţiilor de călătorie din Japonia. Astfel, niponii vor organiza abia la finalul lunii iulie întrecerea. Toate cursele la care va lua parte David Popovici la Campionatele Mondiale de Înot de la Fukuoka vor fi live exclusiv în AntenaPLAY, între 23 şi 30 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Campionatele Mondiale de Înot » David Popovici, cel mai rapid înotător din lume, putea fi un anonim: "Ne pare rău, nu e ce căutăm". La 10 ani era respins la înot, la 13 ani era campion internaţional