Antena Meniu Search
x

Video Cu cât se scumpesc alimentele, asigurările RCA și facturile la energie, de la 1 ianuarie

Vom începe anul 2022 cu scumpiri în lanţ: la energie, poliţe RCA şi alimente. Creșterile de preţ ne vor lovi chiar din prima prima zi de ianuarie, o dată cu majorarea accizelor la carburanţi. Iar din aprilie vor dispărea plafonarea şi compensarea tarifelor la energie, aşa că milioane de români vor fi nevoiţi să plătească factura întreagă. Experţii se aşteaptă ca inflaţia să se apropie de 10%. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 29.12.2021, 20:22

Vezi și

Cu bugetele deja afectate de criza pandemică, românii trebuie să se pregătească pentru noi scumpiri. Primele creşteri de preţ vor fi sesizate la pompă chiar din prima zi a noului an. Este data de la care Guvernul majorează accizele la carburanţi.

Andra Mitu, reporter Observator: În momentul de faţă, la cea mai ieftină benzinărie, un litru de motorină costă 6 lei şi 11 bani, iar unul de benzină se vinde cu 6 lei şi 9 bani. De la 1 ianuarie, o dată cu majorarea accizelor, si carburanţii se vor scumpi în medie cu 7 - 8 bani pe litru. Asta înseamnă că un plin ne va costa în jur de 310 lei. Cu o condiţie: să nu crească preţul petrolului.

Adrian Negrescu, consultant economic: Creșterea accizelor vine sa pună gaz pe focul inflaţiei. Carburanţii vor fi cei care vor fi afectați, dar și celelalte produse.

Specialiştii din industria alimentară ne avertizează că vom scoate mai mulţi bani din buzunar pentru toate bunurile de primă necesitate. 

Pe acelaşi subiect

Laurian Lungu, economist: Această tendinţă de menţinere a ratei inflaţiei destul de ridicată va continua şi la începutul anului 2022, fiind un efect a ceea ce experimentăm astăzi.

Scumpiri în lanț la raft, după creșterile de preț la energie și gaze

Presiunea pe preţurile de la raft va veni şi din tarifele la energie şi gaze. Din aprilie vor dispărea plafonarea şi compensarea, aşa că milioane de consumatori vor fi nevoiţi să plătească factura întreagă. 

Adrian Vintilă, asociaţia FEL România: 1 aprilie va veni, și nu este nicio păcăleală, cu preţuri mai mari. Vedem oferte cu valabilitate începând cu 1 aprilie cu preturi peste 1,5 lei pe kwh. Preț final cu toate taxele şi tarifele incluse.

Reporter: Ce înseamnă asta raportat la ce plătom noi acum cu compensarea inclusă și cu plafonarea? 

Adrian Vintilă, asociaţia FEL România: Înseamnă, de fapt, o dublare a preșului.

Şi asigurările auto obligatorii ne vor costa mai mult la anul, spun experţii

Oricum în ultimul an poliţele RCA s-au dublat. Ca să vă faceţi o idee, un şofer cu vârsta peste 30 de ani, ce conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de 1,8 litri, a plătit luna aceasta peste 500 de lei pentru poliţa valabilă jumătate de an. Anul trecut, pentru aceeași perioadă plătea 220 lei. 

Adrian Negrescu, consultant economic: Cu scumpirile la energie și cu valul inflaţionist din aprilie vor face ca veniturile nostre să fie tot mai mici. Practic să sărăcim, sa câștigam mai puțin iar costurile cu viața obișnuită să fie din ce în ce mai scumpe.

Pentru anul 2022, economiştii previzionează o inflaţie de 10 la sută, cu mai bine de două procente peste nivelul actual. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri economice » Cu cât se scumpesc alimentele, asigurările RCA și facturile la energie, de la 1 ianuarie