Antena Meniu Search
x

Video Facturile au explodat: plătim şi cu 50% mai mult, cu tot cu plafonare. Economiştii avertizează că acesta e doar începutul

Preţul gazelor naturale e cu aproape 50% mai mare în comparaţie cu anul trecut, iar tarifele la energie electrică au crescut cu aproape 10%. Iar asta cu tot cu plafonare. Şi carburanţii costă sensibil mai mult. Faţă de noiembrie 2020, plătim cu 25% în plus de fiecare dată când alimentăm. Şi e abia începutul, spun economiştii.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.12.2021, 17:24

Vezi și

Luna decembrie a adus facturi mai mari în principal la gaze naturale, dar şi la energie electrică. "Factura de luna asta a fost de 280 de lei. Comparativ cu luna trecută, care a fost de 100 şi un pic", povesteşte o femeie. "Este şi situaţia internaţională. Dar la noi, cel mai vizibil, activitatea politică. Politicienii noştri de doi bani. Valoare fixă, fără TVA!", comentează un bărbat.

Facturi mai mari. Preţul gazelor, majorat cu 49%

Dacă anul trecut plăteam pentru încălzire 100 de lei, acum pentru acelaşi consum plătim 150 de lei. A crescut foarte mult preţul la gaze naturale. Cu 49%, spune INS. Şi energia electrică s-a scumpit în noiembrie cu 8%, cumparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Însă toate aceste costuri ar fi fost mult mai mari dacă nu se plafonau preţurile şi dacă nu se aplica legea compensării facturilor. 

Şi carburanţii au preţuri la pompă cu 25% mai mari. Faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, alimentele s-au scumpit cu 6%, iar mărfurile nealimentare cu 10%. Printre produsele alimentare cu preţuri mai mari la raft se numără uleiul, cartofii, mălaiul, painea sau peştele. "O pâine era până într-un leu. Sau un leu şi 20 de bani. Şi acum e aproape de 2 lei. O pâine simplă, nu mai vorbim de celelalte", se plânge o femeie. 

Pe acelaşi subiect

Rata inflaţiei în luna noiembrie

"Din păcate, anul acesta s-a pierdut puterea de cumpărare. Dacă inflaţia e în jur de 8, creşterea de salarii e în jur de 6. Cam două puncte s-a pierdut putere de cumpărare pentru angajaţi", explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. Rata inflaţiei a ajuns în luna noiembrie la 7,8%. Este puţin mai mică în comparaţie cu octombrie, dar procentul e nesemnificativ: 0,1%. "Probabil că inflaţia, cel puţin pe acest segment, nu ar fi cunoscut o descreştere aşa cum a publicat INS", crede Silvia Vlăsceanu, expert energie. 

Salariul mediu net a crescut în octombrie cu doar 27 de lei. Prea puţin pentru a acoperi creşterile de preţuri. Cât despre majorările de venituri de anul următor, şi ele sunt insuficiente. Mai ales că se anunţă noi scumpiri, în special la gaze naturale. "Tendinţa nu e de scădere. Nu are cum să fie de scădere în perioada în care consumul creşte foarte mult. Suntem la începutul iernii", adaugă Silvia Vlăsceanu. "Aceasta este doar o inflaţie amânată. Aceste măsuri ţin până în martie, anul viitor. Deci din primăvara anului viitor vom avea din nou o creştere a inflaţiei", spune şi Adrian Codîrlaşu

BNR estimează că, odată cu expirarea măsurilor de sprijinire a consumatorilor, rata anuală a inflației va ajunge la 8,6%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » Facturile au explodat: plătim şi cu 50% mai mult, cu tot cu plafonare. Economiştii avertizează că acesta e doar începutul