Antena Meniu Search
x

3 soluții de încălzire care se pretează caselor vechi

Într-o lume în care totul are tendința de a deveni automatizat, sistemele de încălzire beneficiază de încorporarea unor tehnologii și funcții tot mai moderne și mai simplu de utilizat. Astfel, clasicele sobe din teracotă sau din metal, par să fie din ce în ce mai rare, chiar și în zonele rurale.

- pixabay.com

Într-o lume în care totul are tendința de a deveni automatizat, sistemele de încălzire beneficiază de încorporarea unor tehnologii și funcții tot mai moderne și mai simplu de utilizat. Astfel, clasicele sobe din teracotă sau din metal, par să fie din ce în ce mai rare, chiar și în zonele rurale. Cu toate acestea, în calitate de proprietari(sau viitori proprietari), ar trebui să fim conștienți că alegerea soluțiilor de încălzire pentru casele noastre trebuie să se facă în funcție de mai mulți factori, printre care și vechimea casei.

Nu ar fi rentabil să investim foarte mulți bani în instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, să spunem, într-o casă care nu este modernizată, și care, cel mai probabil, nu permite instalarea facilă a unui echipament atât de sofisticat. Așadar, ce opțiuni există în acest caz?

  1. Centrala termică pe lemne

O centrală termică pe lemne se pretează de minune pentru a fi montată într-o casă veche, care, de cele mai multe ori,  are deja caracteristicile structurale necesare instalării acestui tip de echipament. Concret, o centrală termică pe lemne va avea nevoie de un coș de evacuare și mai ales de o cameră pentru centrală. Centralele din această categorie oferă mai multe avantaje, printre care și faptul că permit un control foarte bun asupra temperaturii dorite. De asemenea, comparativ cu alte tipuri de centrale, aceste modele generează costurile cele mai mici, din punct de vedere al consumului, deoarece lemnul este, cel puțin la momentul actual, unul dintre cei mai ieftini combustibili. Cu toate acestea, investiția inițială este destul de mare, astfel că achiziționarea unui astfel de echipament, alături de accesoriile aferente (calorifere, țevi, termostate) poate ajunge sau poate depăși 9000 de lei. Desigur, această sumă poate varia în funcție de numărul de calorifere, dar și de poziționarea acestora, raportat la distanța dintre ele.

  1. Centrala termică pe peleți

Ca alternativă de încălzire a unei case cu o structură mai veche, poți utiliza și o centrală termică pe peleți. Deși nu sunt la fel de populare ca alte tipuri de echipamente de încălzire, acestea oferă și ele avantaje care nu pot fi trecute cu vederea. În primul rând, e important de menționat că montarea unei centrale pe peleți reprezintă o soluție ecologică, motiv pentru care, de altfel, poate fi achiziționată chiar și prin intermediul programului Casa Verde. De departe, însă, cel mai mare beneficiu al acestor echipamente termice constă în gradul mare de autonomie pe care îl au față de cantitatea de combustibil. Concret, o centrală pe peleți al cărui depozit are o capacitate de 180 de kg, poate funcționa, autonom, pentru cel puțin încă o săptămână dupa epuizarea resurselor.

  1. Centrala termică pe gaz

O soluție modernă, dar care se integrează cu ușurință în orice tip de spațiu este reprezentată de centralele termice pe gaz. Mai nou, în magazinele de specialitate vei regăsi doar centrale care utilizează principiul condensării, care sunt mult mai eficiente și care oferă și mai multe tipuri de avantaje, pe lângă acesta. Așadar, în cazul în care vei opta pentru o centrală termică pe gaz în condensație trebuie să știi că, deși și în acest caz va fi nevoie de o investiție inițială considerabilă, ea va fi amortizată într-o perioadă scurtă de timp. Un alt avantaj pe care îl au centralele termice din această categorie este legat de durata de viață, mult mai mare decât oricui alt model de centrală (un asemenea echipament poate fi folosit chiar și 10 - 15 ani!). Pentru a-ți face o idee despre opțiunile pe care le ai, mai multe modele de centrale termice pe gaz poți vizualiza și pe roinstalații.ro!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » 3 soluții de încălzire care se pretează caselor vechi