Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A crescut numărul românilor bogaţi, cei care au peste 100.000 de euro în depozite. Cum se explică bunăstarea în vreme de inflaţie

Strângem bani albi pentru zile negre. Numărul românilor bogaţi, cu peste 100.000 de euro în depozite, creşte exponenţial. Deşi băncile plătesc dobânzi relativ mici, aflate aproape de inflaţie, pentru cei cu economii mari contează mai mult siguranţa, decât câştigul.

de Lucia Cujbă

la 30.08.2024 , 19:40

În ciuda scumpirilor, sunt tot mai mulţi români care au în bancă sume mai mari de 100.000 de euro, adică peste plafonul garantat. Doar în ultimul an, 10.000 de oameni au intrat în acest club select, iar numărul lor a crescut la aproape 80.000. Au depozite de 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un sfert din totalul economiilor. O explicaţie pentru bunăstare ar fi profiturile record şi salariile mari din unele sectoare, precum cel bancar şi energetic.

Românii au în bănci 15 milioane de depozite, în valoare de peste 70 de miliarde de euro. Valoarea medie este de 4.000 de euro, adică aproximativ 4 salarii medii nete. În 2023, dobânzile la depozitele în lei erau de peste 6%. În acest an, pe măsură ce inflația a coborât sub 6%, dobânzile au scăzut și ele și acum se situează în jurul a 5%.

Vezi și
Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri economice » A crescut numărul românilor bogaţi, cei care au peste 100.000 de euro în depozite. Cum se explică bunăstarea în vreme de inflaţie