Antena Meniu Search
x

Acord de aproape 10 miliarde de dolari între UBS și guvernul elvețian pentru acoperirea pierderilor cauzate de preluarea Credit Suisse

UBS a ajuns la un acord cu Guvernul elveţian pentru a acoperi până la 9 miliarde de franci elveţieni (10,01 miliarde de dolari) din pierderile înregistrate de pe urma preluării de urgenţă a Credit Suisse, au anunţat vineri cel mai mare grup bancar elveţian şi Executivul de la Berna, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 15:49

UBS a cumpărat Credit Suisse, aflat în pragul colapsului după problemele de pe bursă
Acord între UBS și guvernul elvețian pentru acoperirea pierderilor cauzate de preluarea Credit Suisse - Shutterstock

"Pentru a face posibilă preluarea, Guvernul a acordat garanţii UBS pentru orice pierderi suferite de pe urma lichidării activelor Credit Suisse. Garanţiile se acordă doar dacă pierderile de pe urma lichidării acestor active depăşesc 5 miliarde de franci elveţieni şi sunt limitate la 9 miliarde de franci elveţieni", a precizat Guvernul elveţian.

Ca parte a acordului semnat vineri, UBS trebuie să-şi păstreze sediul central în Elveţia. Prioritatea pentru Guvern şi UBS o reprezintă minimalizarea potenţialelor pierderi şi riscuri, au precizat autorităţile. În martie, UBS a acceptat să preia Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni (3,4 miliarde de dolari) în acţiuni şi de asemenea să preia pierderi în valoare de până la 5 miliarde de franci, în cadrul unei "căsătorii de urgenţă" care a fost instrumentată de autorităţile elveţiene pe fondul unor turbulenţe în industria bancară mondială. Aceasta a fost prima salvare a unei bănci de talie mondială după criza financiară din 2008, iar noua entitate creată din UBS şi Credit Suisse va deveni un manager care va gestiona active în valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari şi va avea peste 120.000 de angajaţi la nivel mondial.

Într-un document remis Autorităţii de Supraveghere a Pieţei de Capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC), UBS a dezvăluit că a fost grăbită de autorităţile elveţiene să preia Credit Suisse Group AG, precizând că a avut la dispoziţie mai puţin de patru zile pentru a efectua procedurile de due diligence din cauza contextului de urgenţă creat de criza globală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri economice » Acord de aproape 10 miliarde de dolari între UBS și guvernul elvețian pentru acoperirea pierderilor cauzate de preluarea Credit Suisse