Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Se vinde în pieţe şi cu 20 de lei kilogramul

Este sezonul culesului pentru afinele de pădure. În Mureş, oamenii se scoală în zori pentru a umple cât mai multe coşuri. Apoi predau fructele Ocolului Silvic. Preţul de vânzare este de 14 lei pe kilogram. Marfa ajunge în mare parte la export. Ce mai rămâne se vinde în pieţele de la noi cu 20 de lei kilogramul. Dar merită, spun oamenii, nerăbdători să facă dulceaţă şi afinată. 

de Redactia Observator

la 06.08.2022, 09:19

Hepta Vezi și

Afinele au crescut frumos şi anul acesta, în Mureş. Mirosul parfumat al fructelor de pădure anunţă sfârşitul sezonului de coacere şi începutul celui de cules. Deşi este o muncă migăloasă, localnicii din Mureş ştiu că "ce e în mână nu e minciună". Aşa că se trezesc dis de dimineaţă şi se pun pe treabă. 

''Noi adunăm multe omule, pe tot judeţul Mureş, nu strânge nimeni ca noi.''

''Un om priceput strânge 15, 16 găletuţe, uite ce am băgat de dimineaţă.''

Fructele sunt valorificate la nivel local. În Valea Gălăoaia Mare, fructele ajung la Ocolul Silvic Răstoliţa. Ocazie perfectă pentru cei care au în plan să câştige un ban cinstit. 

Pe acelaşi subiect

Romeo Cif, şef ocolul silvic Răstoliţa: Preţul actual de achiziţie este de 14 lei pe kg.

Afinele merg în mare parte la export, dar ajung şi pe tarabele din pieţele româneşti. Spre bucuria clienţilor care le găsesc imediat întrebuinţarea. 

''Afinată. E bună. E foarte bună. Cel mai sănătos. Cel mai sănătos fruct.'' 

Cumpărătorii se bucură de porţia de sănătate

Parfumul îmbietor al afinelor i-a atras şi pe turiştii din zonă care nu au mai avut răbdare să ajungă în piaţă şi le-au cules cu propriile mâini. Afinele nu sunt doar bune la gust, ci şi foarte sănătoase.

Liviu Tudoran, nutriţionist: Datorită componentelor sale, complexul de vitamine de la A la K le conţine pe toate. Mineralele, sodiu magneziu potasiu mangan, magneziu, fosfor, seleniu, zinc sunt prezente în acest fruct.

Iar gospodinele ştiu că din fructele proaspete iese cea mai bună dulceaţă. 

"Mai vâscoasă, mai groasă, aşa să fie siropul. Trebuie să fie mai grosuţă după cum vedeţi să nu cadă de pe lingură aşa repede.''

Afinele se folsosesc şi în industria farmaceutică pentru tratarea mai multor afecţiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Se vinde în pieţe şi cu 20 de lei kilogramul