Alocaţie nou-născut 2024, sumă, documente şi alte detalii
Autorităţile din România au decis să majoreze alocaţiile pentru nou-născuţi din 2024, astfel că începând cu luna februarie a acestui an părinţii ar urma să încaseze mai mulţi bani de la stat.
![Alocaţia pentru nou-născut se acordă până când copilul împlineşte vârsta de doi ani Alocaţia pentru nou-născut se acordă până când copilul împlineşte vârsta de doi ani](https://img.observatornews.ro/0/2024/2/8/562093/nou-d9619128.webp?w=430&f=2&v=2)
- Alocaţia de stat pentru nou-născut se acordă până când copilul împlineşte vârsta de doi ani.
Numărul naşterilor din România este în scădere, faţă de anii precedenţi. Situaţia devine alarmantă mai ales în condiţiile în care avem o populaţie din ce în ce mai îmbătrânită, astfel că demografia este în continuă scădere în România.
Poate principalul motiv pentru care numărul de naşteri este în scădere în România este cel conform căruia românii nu îşi permit să asigure unui eventual copil măcar un trai decent.
Cât este alocaţia unui nou-născut în România
Autorităţile au decis să ia mai multe măsuri pentru a încuraja natalitatea în România. Una dintre aceste măsuri este majorarea alocaţiei primite pentru un nou-născut.
- Alocațiile copiilor, majorate din ianuarie 2024. Cât vor primi în plus cei mici de luna viitoare
- Cine poate încasa alocaţia de stat pentru copii. Proiectul de lege, adoptat de deputaţi
- Alocaţie nou-născut. Suma, acte necesare şi unde se depun
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
Astfel, din 2024, alocaţia pentru un nou-născut ar urma să ajungă la 719 lei. În februarie 2024 părinţii încasează banii aferenţi lunii ianuarie, astfel că ar fi prima lună în care ar trebui să încaseze alocaţia mărită.
Până acum, în ultimii ani, alocaţia pentru un nou-născut era de numai 631 de lei. Vorbim, în general, de o majorare a alocaţiei cu circa 13,8%. De asemenea, vă reamintim că aşa-numita alocaţie pentru nou-născut se încasează până când copilul împlineşte vârsta de doi ani. Ulterior, copilul primeşte alocaţie de copil în valoare de numai 292 de lei.
Acte necesare pentru alocaţie nou-născut
Cum era de aşteptat, părinţii copilului nou-născut au de depus un adevărat dosar cu acte în vederea solicitării alocaţiei de stat 2024. Pe lângă cererea respectivă, părinţii trebuie să-şi prezinte cărţile de identitate, certificatul de naştere al copilului şi certificatul de căsătorie sau livretul de familie actualizat.
De asemenea, dacă este cazul, trebuie prezentate hotărârea de încredinţare şi hotărârea de adopţie.
Nu în ultimul rând, trebuie prezentat un extras de cont pe numele titularului cererii, astfel încât acesta să primească banii direct în contul bancar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰