Antena Meniu Search
x

Video ANAF a pus ochii pe românii care vând produse pe internet. Consultant: "Statul are nevoie de bani ca de aer"

ANAF a pus ochii pe afacerile de pe platformele de anunţuri. Curierii, care s-au transormat în agenţii fiscului la început de an, raportează către autoritatea fiscală toate coletele plătite ramburs, atât cash, cât şi card. Sunt în vizor cei care vând pe internet fără să fie înregistraţi şi fără să plătească taxe, dar şi cei care au bani nedeclaraţi pentru astfel de cumpărături. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 25.02.2023, 09:56

Vezi și

Dacă produsele sunt plătite la livrare, curierii sunt obligaţi să raporteze la ANAF date referitoare la expeditor, destinatar, adresa şi valoarea bunului livrat. Fiscul nu vrea să piardă urma banilor.

Silvia Duţă, administrator firmă curierat: Normal că îţi îngreunează activitatea sau trebuie să angajezi oameni în plus ca să poţi să execuţi ce ţi se cere. Din septembrie anul trecut a fost anunţată acestă lege, din noiembrie trebuia pusă în aplicare, dar aşa se întâmplă la noi în România, abia din ianuarie am început să raportăm.

Fiscul e cu ochii şi pe cei care cumpără lucruri scumpe

Principalii vizaţi de această măsură sunt cei care vând tot felul de produse pe platformele de anunţuri şi care nu-şi plătesc dările la stat. Fiscul e cu ochii şi pe cei care cumpără lucruri scumpe şi care pot fi suspecţi de evaziune fiscală. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Negrescu, consultant economic: Statul are nevoie de bani ca de aer iar faptul ca a pornit pe urmele tuturor celor care fac mici afaceri denotă acest lucru. Este doar o acţiune de imagine, menită să-I determine pe cei care fac astfel de afaceri să îşi declare veniturile. Nu din tranzacţiile online, din vânzările de parfumuri, haine şi bunuri second hand şi din activitatea bloggerilor va reuşi statul să îşi acopere deficitul bugetar tot mai mare, ci din reducerea marii evaziuni fiscale.

Prima raportare a venit la pachet cu cifre impresionante.

Alexandra Marin, reporter Observator: Doar în luna ianuarie a acestui an, cele 18 firme de curierat din România au raportat aproape 10 milioane de livrări cu plata în sistem ramburs. 

În România, peste 60% din numărul total de plăţi ramburs se fac cu bani cash. ANAF a luat la ochi şi creatorii de conţinut, pe cei care folosesc aplicaţiile de delivery şi pe cei care fac tranzacţii cu criptomonede. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » ANAF a pus ochii pe românii care vând produse pe internet. Consultant: "Statul are nevoie de bani ca de aer"