ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum vor arăta staţiile şi metroul de la Cluj. Studiul de fezabilitate a fost votat. Când va fi gata
Studiul de fezabilitate pentru metroul din Cluj-Napoca a fost votat luni de Consiliul Local. Investiţia de aproape două miliarde de euro ar trebui să fie gata până în 2030, adică în mai puțin de 10 ani.
Consilierii şi-au asumat faptul că metroul nu se va putea susţine, în primă faţă, din încasări şi sunt pregătiţi să aloce anulal, din bugetul oraşului, în jur de 13 milioane de euro pentru a asigura funcţionarea. Peste 500 de oameni vor fi angajaţi la metrou. Trenurile vor avea 51 de metri lungime şi vor funcţiona fără conductor. Lucrările vor începe anul viitor.
A fost aprobat Studiul de Fezabilitate pentru metroul din Cluj. Cât costă investiția
Realizatorii studiului de fezabilitate au analizat mai multe scenarii, metrou greu, monorail, tramvai în cale proprie, autobuz în cale proprie. Concluzia lor a fost că cea mai bună variantă este metroul uşor pe traseul: Floreşti- Piaţa Unirii- Piaţa Mărăşti - Bulevardul Muncii /Europa unită/Depou Sopor.
Linia de metrou uşor va avea 19 staţii subterane şi un depou suprateran, cu o capacitate de transport nominală maximă la interval de 90 de secunde de 15.200/21.600 de pasageri pe oră şi sens (40 de trenuri pe oră şi sens). Durata de realizare a investiţiei este de 10 ani (128 de luni). Proiectarea preliminară durează 18 luni, proceduri de licitaţie - 14 luni, proiectare şi execuţie lucrări inclusiv achiziţie material rulant 96 de luni.
- Construirea metroului din Cluj, votată astăzi în Consiliul Local. Posibilul traseu al noului mijloc de transport
- Prefectul Capitalei cere Metrorex să găsească o soluţie pentru fluidizarea traficului. "Când am mers în control...
- Magistrala de metrou M2 va avea cel puţin trei staţii noi. Proiectul face parte din programul de extindere a liniei...
Sursele de finanţare vor proveni din bugetele locale ale municipiului Cluj-Napoca şi ale Floreştiului, respectiv din PNRR, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Transporturi şi fonduri de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Emil Boc a publicat o simulare video cu stațiile viitorului metrou clujean
"În ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat proiectul privind Studiului de fezabilitate (documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici) pentru obiectivul de investiții „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții” – componenta investițională Magistrala I de Metrou. Opțiunea de traseu recomandată prin acest studiu este: Florești - Piața Unirii - Piața Mărăști - Muncii / Europa Unită - Depou Sopor. Traseul va avea o lungime de 21,03 km și va dispune de 19 stații.
Investiția totală: 2.052.196.984 EURO. Durata de realizare a investiției va fi de 128 de luni, iar finanțarea obiectivului va fi realizată din diverse surse: PNRR, POIM, Alocări de la bugetele naționale și locale, dar și alte surse de finanțare identificate pe parcurs. În imaginile de mai jos puteți vizualiza o simulare video a câtorva stații ale viitorului metrou clujean. Proiectul de hotărâre și documentația tehnică pot fi consultate aici." a scris primarul Emil Boc pe Facebook.
Reacțiile clujenilor la imaginile cu metroul din Cluj, publicate de Emil Boc
Clujenii s-au arătat rezervați în privința reușitei acestei investiții. Iată câteva dintre mesajele lăsate de clujeni primarului Emil Bloc pe Facebook:
- "Felicitări și mult noroc in finalizarea metroului clujean la timp și in bugetul stabilit!"
- "Visuri la cheie!!! Finalizare 2222."
- "Oare noi, cei de 60+, apucăm să dăm o tură cu metroul de la un capăt la altul al Clujului?"
- "În fine n-are rost să fiu hater să zic una alta că nu ajută. Îi bine că se vrea! ce îmi place din prezentare, sunt panourile de plexiglas între zona de șine și zona așteptare, ca protecție pentru posibile incidente. Big like dacă se implementează!"
- ”Peste vreo 27 de ani și cu costuri de 3-5 ori mai mari fata de cele estimate inițial.....ca asa e în România....”
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰