Video ASF face plafonarea RCA cum au vrut asiguratorii. Şoferii rămân cu preţurile mai mari chiar şi cu 700 de lei
Veşti cât se poate de proaste pentru şoferi! Timp de şase luni, tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul de luna trecută, nu la cel de anul trecut, aşa cum era iniţial proiectul. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat decizia la insistenţele asigurătorilor, care susţin că ar ieşi în pierdere dacă ar vinde la preţurile din 2022. Aşa că vom plăti în continuare şi cu 40 de procente în plus atunci când vom face asigurare obligatorie.
După ce săptămâna trecută Autoritatea de Supraveghere Financiară spunea că vrea plafonare RCA la nivelul din martie 2022, acum vine cu altă propunere.
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023
Tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul preţurilor practicate de asigurători pe data de 28 februarie 2023. Asta după ce ASF spune că firmele de asigurare nu şi-ar fi permis să vândă la nivelul din martie 2022. Acum proiectul merge de la ASF către Ministerul de finanţe şi este foarte posibil să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri.
Valentin Ionescu, director ASF: Perioada de un an este retroactivă. Nu ar putea funcţiona în practică aşa cum ne-am fi dorit. Am ales o dată anterioară tarifelor de referinţă publicate de curând. Primele medii practicate de societăţile de asigurări în luna februarie sunt mai mici decât tarifele de referinţă.
Adică vom plăti mai puţin în medie cu 12% decât acum. Tarifele însă sunt mult mai mari faţă de anul trecut. De exemplu, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, cu o maşină cu un motor cuprins între 1,8 şi 2 litri, plătea în 2022, în medie 1.853 de lei. Acum a ajuns la un preţ de 2.505 lei. Un altul, cu vârsta între 41 şi 50 de ani plătea pentru un autovehicul de până în 1,6 litri 956 de lei. În 2023, acelaşi şofer achită şi 1.265 de lei.
Reporter: Ar trebui sau nu să fie plafonate tarifele RCA?
Şofer: Normal că ar trebui. Prea multe scumpiri.
Şofer: Anul trecut era 950. Acum e 1.350. E o diferenţă.
Şofer: Ar fi o soluţie să plafoneze. Să fie cum au fost înainte.
Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei: Mi se pare justificat ca pentru o prioadă limitată să existe o plafonare. Să nu fie panică, să nu fie nişte creşteri foarte mari. Câştigăm un respiro cu aceste 6 luni.
Sergiu Costache, expert asigurări: Este ceva antieconomic. Data trecută, când s-au plafonat tarifele, ulterior expirării termenului, tarifele au crescut brusc şi foarte mult. Ceea ce e logic că se va întâmpla şi acum.
Tot astăzi, Consiliul Concurenţei a venit în Parlament pentru a da explicaţii în cazul insolvenţei Euroins. Deşi, iniţial, Bogdan Chiriţoiu a anunţat că va fi în America şi că nu poate participa la comisia din Senat.
Daniel Zamfir, senator PSD: Aţi intrat pe telefon la o emisiune şi aţi zis că sunteţi în Statele Unite.
Bogdan Chiriţoiu: Că voi fi
Daniel Zamfir, senator PSD: Nu, ai zis că sunt. De ce minţiţi aşa? Sincer! Ba sunteţi la Praga, ba sunteţi în America, ba am pierdut avionul.
A dat amenzi, se scuză şeful instituţiei. Dar legea nu i-a permis să împiedice societatea falimentară să devină lider pe piaţa RCA.
Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul concurenţei: Când cineva are un preţ mic, îi dă clientului un preţ mic, nu e un subiect în care Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină.Cota de piaţă nu e ilegală.
Daniel Zamfir, senator PSD: Daţi-vă dom'le demisia. Mă declar învins de nonargumentul dvs. N-am avut ce să fac. Dom'le, dacă nu puteţi, la revedere! Găsiţi-vă alt drum, rămâneţi în America. Tot n-am înţeles cum aţi venit! Aveţi două bombiţe mari sub scaun. Doar două. Le simţiţi. Nu?
Până acum, în urma insolvenţei Euroins, nimeni nu şi-a dat demisia.
Documente: proiectHGRCA_27032023.pdf
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰