Antena Meniu Search
x

Video Asigurările RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. ASF şi-a dat acordul

Preţurile asigurărilor RCA vor fi plafonate la preţurile de referinţă din 28 februarie 2023. Iniţial, proiectul prevedea plafonarea să se facă ţinând cont de preţul din martie 2022.

de Redactia Observator

la 27.03.2023, 17:41

Vezi și

ASF a venit astăzi, 27 martie, cu o nouă propunere în ceea ce priveşte plafonarea tarifelor RCA. Aceasta ar urma să fie făcută la preţurile practicate de asiguratori pe data de 28 februarie 2023. Cu alte cuvinte, nu vor mai fi luate în calcul preţurile din martie 2022. ASF spune că a stat de vorbă cu asiguratorii, iar aceştia au transmis că nu pot susţine acele preţuri de anul trecut.

Proiectul ajunge la Ministerul de Finanţe şi este foarte posibil să fie votat în şedinţa de Guvern care va avea loc miercuri, 29 martie. Astăzi, a fost o zi tensionată în Parlamentul României. Acolo au ajuns cei de la Consiliul Concurenţei care au trebuit să dea explicaţii în cazul intrării în insolvenţă a Euroins. Şeful Consiliului Concurenţei spunea că anul trecut a dat mai multe sancţiuni companiilor din asigurări, dar legea nu i-a permis să ia şi alte măsuri astfel încât să fie evitat falimentul. S-a cerut, de altfel, demisia şefului Consiliului Concurenţei, demisie care, evident, nu a apărut.

Prețuri mai mari la asigurări auto RCA, până la plafonare

Guvernul a amânat cu o săptămână adoptarea proiectului prin care RCA-ul să se vândă la preţul de anul trecut. Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să analizeze toate propunerile venite din partea industriei şi să facă eventuale modificări.

Aşa că cine trebuie până atunci să-şi încheie o asigurare obligatorie, o face la un preţ mult mai mare, în comparaţie cu cel care urmează să fie plafonat. Spre exemplu, un şofer care are vârsta sub 40 de ani şi o maşină cu un motor de 1,4 litri, plăteşte astăzi 1.236 de lei. Acum un an, achita 917 lei.

Mai multe propuneri de modificare a hotărârii privind plafonarea au fost deja transmise către ASF. De la brokeri, transportatori sau chiar Consiliul Concurenţei, care îşi doreşte şi limitarea costurilor service-urilor auto cu reparaţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Asigurările RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. ASF şi-a dat acordul