Antena Meniu Search
x

Video Preţurile mari la dentist ţin românii departe de cabinete: "Când m-a durut mă clăteam cu sare în gură"

Trei zile - atât ajunge plafonul decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un cabinet de medicină dentară. Sumele pe care le plăteşte statul pentru servicii de stomatologie par o glumă în comparaţie cu nevoile, iar solicitările medicilor specialişti de creştere a plafonului au rămas mereu fără răspuns. În condiţiile în care lucrările dentare sunt costisitoare, sunt foarte mulţi cei care ajung la dentist prea târziu sau.deloc.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 10:04

Vezi și

"Când m-a durut mă clăteam cu sare în gură", spune o femeie. Fără bani şi fără un sprijin real din partea celor care conduc sistemul de sănătate, oamenii ajung să se trateze singuri acasă, cu leacuri băbeşti. "Câte un dinte l-am tras cu câte un moş, acolo în dos şi nu m-am clătit decât cu un pahar cu apă cu sare, atât", adaugă aceeaşi femeie. În special la ţară, dentistul e un lux pentru buzunarul oamenilor. "Noi, ca pensionari, nu ne permitem. Ne permitem când nu mai putem", mărturiseşte un bărbat.

Servicii decontate prea puţin la dentist

Rodica Stîrnoiu are un cabinet de stomatologie în Brăneşti, Dolj, din 2004. În fiecare lună, aceeaşi poveste: oamenii vin, află cât costă tratamentul şi se mai întorc doar când pot beneficia de servicii decontate. Numai că plafonul pentru aşa ceva se termină în 3 zile. Listele de aşteptare se întind pe luni întregi.

Citește și: Scanarea digitală a danturii: de ce este utilă pentru pacient

Pe acelaşi subiect

Întrebată cât de des i se întâmplă să vină pacienţii şi să spună că nu îşi permit să facă lucrarea, Rodica Stîrnoiu răspunde: "Foarte des, pentru că toată lumea vrea să îşi rezolve situaţia. Eu trebuie să jonglez în fiecare lună, cumva, ca să mulţumesc pe toată lumea".

Nici la oraş nu e mai bine. Deşi numărul cabinetelor e mai mare decât la sate, la fel e şi numărul celor care au nevoie de tratament. Aşa că la servicii decontate ajung prea puţini.

  • Reporter Observator: De câte ori aţi beneficiat de servicii decontate de casă, la stomatologul dumneavoastră?
  • Bărbat: Nici măcar una. Deci totul, ce m-am dus, m-am dus cu banul.
  • Reporter Observator: Vi se pare normal aşa?
  • Bărbat: Nu prea.

Citește și: Totul despre fațetele dentare. Cum ne schimbă viața

De ani de zile, colegiul medicilor stomatologi cere creşterea plafonului pentru asiguraţi. Ministerul ia la cunoştinţă şi promite. Şi cam atât. "În acest moment, plafonul este în jur de 4.000 de lei, în funcţie de specialitate. Nu acoperă toate dorinţele de tratament ale omului de rând. Există perspective ca în contractul următor să fie crescut acest plafon", a declarat Adrian Camen, Colegiul Medicilor Stomatologi.

Ar fi nevoie măcar de o dublare a plafonului pentru ca oamenii să beneficieze cel puţin de o serie de tratamente şi îngrijiri de bază în cabinetele stomatologice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Preţurile mari la dentist ţin românii departe de cabinete: "Când m-a durut mă clăteam cu sare în gură"