Antena Meniu Search
x

Banca Națională a Elveției a raportat cele mai mari pierderi semestriale de la înființare

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat vineri pierderi de 95,2 miliarde franci (100,08 miliarde dolari) în primele şase luni ale acestui an, acestea fiind cele mai mari pierderi semestriale înregistrate de SNB de la înfiinţarea sa în 1907, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 15:27

Banca a raportat pierderi de a raportat vineri pierderi de 95,2 miliarde franci.
Banca Națională a înregistrat cea mai mare pierdere semestrială de la înființarea sa. - Profimedia

Precedentul record în materie de pierderi înregistrat de Banca Naţională a Elveţiei data din anul 2015, când SNB a înregistrat pierderi de 50 de miliarde de franci.

Rezultatele înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei depind de fluctuaţiile în valoarea rezervelor sale valutare, care se ridică la sute de miliarde de franci. Rezervele SNB includ acţiuni şi obligaţiuni din străinătate. Banca Naţională a Elveţiei cumpără valută pentru a preveni aprecierea francului, care este la mare căutare în perioade de criză, apreciere care afectează economia elveţiană dependentă de exporturi.

Cum pot fi explicate pierderile istorice?

Pierderile istorice înregistrate de SNB în primele şase luni ale acestui an se datorează în special unor pierderi de 62,4 miliarde de franci în trimestrul al doilea, cele mai slabe performanţe trimestriale înregistrate vreodată de Banca Naţională a Elveţiei.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a declarat anul trecut că realizarea de profit nu este obiectivul băncii şi nu va afecta obiectivul său de menţinere a stabilităţii preţurilor, păstrarea inflaţiei sub 2%. "Mandatul de politică monetară al SNB are întotdeauna prioritate şi pot exista perioade în care îndeplinirea mandatului înseamnă că vom fi nevoiţi să acceptăm pierderi", le-a spus Thomas Jordan acţionarilor băncii în luna aprilie 2021.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2021, profitul net realizat de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a urcat până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Dacă v-aţi achiziţiona o maşină nouă, aţi opta pentru un autoturism electric?
Observator » Stiri economice » Banca Națională a Elveției a raportat cele mai mari pierderi semestriale de la înființare