Antena Meniu Search
x

Banca Naţională a României a majorat dobânda cheie la 2,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 15:43

lei românești
Banca Naţională a României a majorat dobânda cheie la 2,5% pe an - Shutterstock

"Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se precizează într-un comunicat al BNR remis miercuri AGERPRES.

Luna și majorarea dobânzii cheie, în 2022

Banca Națională a României majorase, pe 10 ianuarie, dobânda de politică monetară de la 1,75 la 2%. Majorarea dobânzii cheie este o măsură necesară pentru a ţine în frâu scumpirile, dar asta îi afectează pe cei care au credite, fiindcă le vor creşte ratele. Primii afectaţi vor fi cei ale căror credite sunt calculate în funcţie de ROBOR. 

Decizia Băncii Naţionale urmează totuşi tendinţa impusă şi de alte bănci centrale din regiune şi era o mişcare aşteptată de analiştii economici, având în vedere inflaţia galopantă. Previziunile pentru anul acesta nu sunt deloc optimiste. Experţii spun că nu ar fi exclus ca la mijlocul anului să avem o inflaţie de 10%, iar indicele ROBOR la trei luni să depăşeasă 3,5%. 

Pe acelaşi subiect

Credite mai scumpe, după majorarea dobânzii cheie

Ratele dobânzilor de referință sunt larg utilizate de persoane fizice și de firme la nivelul întregului sistem economic. Băncile comerciale le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii.

O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 2%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 2% superioară ratei de referință actuale. Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Banca Naţională a României a majorat dobânda cheie la 2,5% pe an