Antena Meniu Search
x

Black Friday 2021. Sezonul de cumpărături, afectat de criza transportului maritim

Cumpărăturile de Black Friday sunt ameninţate de o nouă criză a trasportului maritim. Sezonul de cumpărături ar putea fi afectat de epuizarea stocurilor şi de întârzierile din transporturi, pe fondul inundaţiilor recente din Europa şi China care au lovit puternic lanţurile de aprovizionare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 28.10.2021, 12:38

Transport maritim într-un port din China
Sezonul de cumpărături ar putea fi afectat de o nouă criză a transportului maritim - Hepta / Actionpress / NIBOR

Europa de Vest și provincia chineză Henan - un nod cheie de transport care găzduiește mai multe companii importante - se confruntă cu consecințele inundațiilor devastatoare, scrie CNBC. Dezastrele au afectat căile ferate utilizate pentru livrarea de mărfuri și materii prime în ambele regiuni. Apa a inundat zonele industriale, afectând în mare măsură instalațiile, utilajele și depozitele.

Black Friday 2021. Ce categorii de produse vor fi afectate

"Black Friday și sezonul de sărbători se vor confrunta cu un impac masiv", a declarat Pawan Joshi, vicepreședinte executiv al companie de software pentru logistică E2open, pentru CNBC. „Electronicele, mobilierul, îmbrăcămintea și electrocasnicele vor continua să înregistreze minusuri, pe măsură ce cumpărăturile din perioada începerii școlilor vor începe și vom intra în sezonul de vârf al cumpărăturilor de vacanță”, a spus el.

Întârzierile din distribuția materiilor prime vor avea un efect în cascadă și vor perturba lanțurile de aprovizionare „săptămâni și luni”, a spus Joshi.

Pe acelaşi subiect

Lanțurile de aprovizionare au suferit deja întreruperi majore în acest an de crize precum lipsa containerelor de transport maritim, incidentul din Canalul Suez și cazurile Covid care au provocat întârzieri la centrele de transport maritim din sudul Chinei.

Preţuri mărite de Black Friday 2021

Chiar dacă vor exista oferte pentru sezonul de vârf al cumpărăturilor online, Joshi a spus că, probabil, acestea vor fi mai puține, iar reducerile vor fi mai mici. Prețurile pot crește pentru unele bunuri, a spus el.

De Black Friday ne putem aștepta să vedem creșterea prețurilor pentru tot felul de bunuri, cum ar fi electronice de larg consum, mobilier, îmbrăcăminte și electrocasnice”, a adăugat el.

Inundațiile ar putea perturba, de asemenea, furnizarea cuprului, care este utilizat în multe produse, de la electronice la vehicule electrice. Provincia Henan, afectată de inundații, din China, este un centru major de producție a cuprului, a menționat Vivek Dhar, analist de mărfuri la Commonwealth Bank of Australia.

Criza microcipurilor schimbă programul Rabla

Criza mondială de microcipuri, agravată în pandemie, aduce şi ea întârzieri foarte mari în livrarea maşinilor care nu există deja pe stoc. Pentru cei care au profitat de programul Rabla ca să-şi schimbe maşina nu e deloc o veste bună.

Criza de microcipuri e încă de anul trecut. E mai evidentă acum la noi pentru că se suprapune pe programul Rabla, iar cererea e mare.

"Sunt intarziate livrarile fapt pentru care am pregatit o modificare in cadrul programului Rabla clasic. Perioada de valabilitate a notei de inscriere va creste pana la 240 zile", a declarat Andrei iorgulescu, director AFM, pentru Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Black Friday » Black Friday 2021. Sezonul de cumpărături, afectat de criza transportului maritim