Video Criza microcipurilor schimbă programul Rabla. Zeci de mii de maşini lipsă pe stoc, întârzieri de şapte luni la livrări
Cumperi acum, primeşti la anul. Criza mondială de microcipuri, agravată în pandemie, duce la întârzieri foarte mari în livrarea maşinilor care nu există deja pe stoc. Pentru cei care au profitat de programul Rabla ca să-şi schimbe maşina nu e deloc o veste bună.
În umbra crizei de componente electronice, constructorii auto au anunţat, rând pe rând, opriri temporare ale producţiei. De maşini pe stoc nici nu poate fi vorba. Inclusiv cei de la Dacia şi Ford au avut perioade în care au fost nevoiţi să suspende temporar activitatea din cauza problemelor.
Robert Stan, analist auto: Se vede in cifrele de productie. Avem mai bine de 30 mii de masini care n-au putut fi produse in mare parte din cauza productiei de microcipuri care e insuficienta in momentul de fata.
Aşa că, acolo unde nu există deja pe stoc, cine şi-a comandat maşină acum mai are mult de aşteptat până să o şi conducă.
Andra Mitu, reporter Observator: Numai prin programul rabla clasic au fost rezervate aproape 40 mii de masini. Cei care vor sa isi achiziţioneze modele care nu sunt pe stoc trebuie sa se înarmeze cu răbdare. Autoturismele vor ajunge cu intarziere chiar si de 7 luni.
David Dragomir, consultant vânzari: Termenul de livrare variaza in functie de tara de unde este livrata masina. Dar si de nivelul echipamentelor si de anumite optiuni pe care masina le are. Afecteaza piata, va dati seama, din moment ce exista intarzieri automat oamenii sunt nemultumiti.
Ce modificări vor fi făcute în programul Rabla
Criza de microcipuri e încă de anul trecut. E mai evidentă acum la noi pentru că se suprapune pe programul Rabla, iar cererea e mare.
Ionut Mariea, director de vanzari: Undeva la peste 90 la suta din clientii nostri achizitioneaza produsele prin programul Rabla clasic si Rabla plus.
David Dragomir, consultant vanzari: Apetitul este din ce in ce mai mare pentru modelele hibride, pentru plugin hibride, pentru tot ce inseamna vehicul electrificat.
Aşa că se schimbă regulile pentru ca oamenii să poată beneficia în continuare de program.
Andrei iorgulescu, director AFM: Sunt intarziate livrarile fapt pentru care am pregatit o modificare in cadrul programului Rabla clasic. Perioada de valabilitate a notei de inscriere va creste pana la 240 zile.
În paralel, Administratia Fondului pentru Mediu pregăteşte o suplimentare de 400 milioane de lei pentru programele Rabla clasic si Rabla plus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰