Antena Meniu Search
x

Video Bucureştenii se pregătesc pentru o iarnă dramatică. Sunt deja 200 de blocuri fără apă caldă şi căldură, iar lista cu avarii creşte în fiecare oră

Bucureştenii se pregătesc pentru o iarnă dramatică. În acest moment sunt aproape 200 de blocuri unde apa caldă ajunge rece şi nu este căldură. Iar pe măsură ce orele trec, lista cu avarii creşte. Oficialii nu au deloc veşti bune: vom trece cu greu peste sezonul rece.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 12.10.2021, 19:24

Vezi și

Suntem în sectorul 5 al Capitalei, în zona Ferentari-Giurgiului. Afară sunt 10 grade dar azi noapte a fost şi mai rece. Aşa cum sunt şi caloriferele din acest bloc. Este o situaţie prin care bucureştenii trec an de an, la începutul sezonului rece. Ca să nu dârdâie de frig şi-au cumpărat radiatoare sau calorifere electrice. Dar confortul se vede imediat în facturile la curent, care nu sunt deloc neglijabile. Cu apa caldă în schimb e mai greu.

Azi, lista blocurilor unde apa caldă şi căldura nu ajung se întindea pe 31 de pagini. Sunt 198 în total. Adică peste 1500 de imobile, fiecare cu zeci sau sute de locatari. În timp ce majoritatea avarilor ar trebui să se rezolve în această seară la miezul nopţii, sunt şi zone în care oamenii vor sta fără apă caldă şi căldură până la finalul acestei luni.

Capitala depinde, în total, de 7 centrale termice imense

Capitala depinde, în total, de 7 centrale termice imense, unde apa este încălzită. În prezent, doar 4 dintre ele funcţionează. Celelalte 3 sunt oprite. Printre ele şi fostul CET Militari, cumpărat în anii 90 de o companie privată. Centrala care alimenta 60.000 de oameni şi-a oprit producţia în prag de iarnă pentru că nu mai are bani pentru gaz. Elcen şi Termoenergetica au datorii imense către societate. "Nu am mai avut contract cu gazul din luna mai. Am fost nevoiţi să cumpărăm de pe piaţa liberă. Am cumpărat gazul cu plata în avans. Nemaiavând gaz, cineva trebuie să suplimenteze. Nu pot să laşi 60.000 de apartamente fără apă caldă", a declarat Vasile Bucur, administrator Energo Vest.

Avarii apar zilnic pentru că reţeaua este prea veche. Unele porţiuni de conducte au 30-40 de ani. Anul acesta au fost înlocuiţi doar 15 kilometri de reţea din totalul de 1000. O avarie majoră riscă să dea peste cap întreg sistemul. În plus, Elcen pur şi simplu nu are capacitatea de producţie necesară pentru a acoperi o defecţiune importantă. "Noi avem capacitatea să trecem iarna însă din păcate nu prea mai avem rezerve. În momentul în care eventual se întâmplă vreo avarie, pe perioada remedierii sale capacităţile de înlocuire sunt destul de reduse", a declarat Cătălin Tudora, administrator special Elcen. În prezent, de încălzirea Capitalei se ocupă două companii: Elcen şi Termoenergetica. Ambele companii au datorii imense, iar Elcen este deja în insolvenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Bucureştenii se pregătesc pentru o iarnă dramatică. Sunt deja 200 de blocuri fără apă caldă şi căldură, iar lista cu avarii creşte în fiecare oră